Virágzik a tengerszennyezés: takony árasztotta el Törökország partjait

Törökország partjai mentén egy meglehetősen gusztustalan, vastag, barna hab, vagyis tengeri takony alakult ki. Ez a tengeri nyálka, azonban nem csak a kiábrándító látványa miatt problémás: rendkívül káros hatásai vannak a környezetre, az ország északi részét, a Márvány- partot érintve, akár egész nyáron is megmaradhat.

Ezt a bizonyos tengeri taknyot először még 2007-ben dokumentálták, Törökország és Görögország partjainál. A tengeri nyálka egy szerves anyag, melyet tápanyagokban gazdag vizekben virágzó algák termelnek. Ezeknek a tápanyagnak  a nagy része tengerszennyezésből és szennyvízből származik.

Az idei tengeri nyálkavirágzás az eddigi legnagyobb, amit mértek, beavatkozás nélkül akár egész nyárra beboríthatja a takony a tengert.

A legnagyobb probléma pedig az, hogy 25-30 méter mélyen is pusztító hatással lehet a tenger élővilágára, hiszen az elszaporodott algák oxigénhiányos állapotot idéznek elő, a lesüllyedő nyálka pedig mérgező hatással lehet a tengerfenék ökoszisztémájára.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Környezetünk megóvása érdekében vásárolj kézműves tárgyakat

2021. szeptember 25.|

A környezetvédelem egy olyan társadalmi tevékenység, ami egyre több embert érdekel, és lassan mozgalommá alakul. A cél, hogy az ökológiai károkat megelőzzük, mérsékeljük és elhárítsuk. De amikor vásárolni indulunk, és meglátjuk a tévében reklámozott asztalt,

Szúnyogriasztó növények a kertben

2021. szeptember 23.|

A kellemes nyári esték ma már nem a beszélgetésről a közös családi élményekről szólnak, hanem a bosszantó szúnyogcsípésekről. Azonban a zümmögő szomszédok mellett a legyek, a hangyák, a pókok, a bolhák és a csótányok is

Minden, amit a szórt purhabról tudni érdemes

2021. szeptember 21.|

Nagy valószínűséggel már mindenki hallott a poliuretánról, amit sokan csak purhabként emlegetnek. De mi ez az anyag valójában? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell róla.