Virágzik a tengerszennyezés: takony árasztotta el Törökország partjait

Törökország partjai mentén egy meglehetősen gusztustalan, vastag, barna hab, vagyis tengeri takony alakult ki. Ez a tengeri nyálka, azonban nem csak a kiábrándító látványa miatt problémás: rendkívül káros hatásai vannak a környezetre, az ország északi részét, a Márvány- partot érintve, akár egész nyáron is megmaradhat.

Ezt a bizonyos tengeri taknyot először még 2007-ben dokumentálták, Törökország és Görögország partjainál. A tengeri nyálka egy szerves anyag, melyet tápanyagokban gazdag vizekben virágzó algák termelnek. Ezeknek a tápanyagnak  a nagy része tengerszennyezésből és szennyvízből származik.

Az idei tengeri nyálkavirágzás az eddigi legnagyobb, amit mértek, beavatkozás nélkül akár egész nyárra beboríthatja a takony a tengert.

A legnagyobb probléma pedig az, hogy 25-30 méter mélyen is pusztító hatással lehet a tenger élővilágára, hiszen az elszaporodott algák oxigénhiányos állapotot idéznek elő, a lesüllyedő nyálka pedig mérgező hatással lehet a tengerfenék ökoszisztémájára.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres