Virágzik a tengerszennyezés: takony árasztotta el Törökország partjait

Törökország partjai mentén egy meglehetősen gusztustalan, vastag, barna hab, vagyis tengeri takony alakult ki. Ez a tengeri nyálka, azonban nem csak a kiábrándító látványa miatt problémás: rendkívül káros hatásai vannak a környezetre, az ország északi részét, a Márvány- partot érintve, akár egész nyáron is megmaradhat.

Ezt a bizonyos tengeri taknyot először még 2007-ben dokumentálták, Törökország és Görögország partjainál. A tengeri nyálka egy szerves anyag, melyet tápanyagokban gazdag vizekben virágzó algák termelnek. Ezeknek a tápanyagnak  a nagy része tengerszennyezésből és szennyvízből származik.

Az idei tengeri nyálkavirágzás az eddigi legnagyobb, amit mértek, beavatkozás nélkül akár egész nyárra beboríthatja a takony a tengert.

A legnagyobb probléma pedig az, hogy 25-30 méter mélyen is pusztító hatással lehet a tenger élővilágára, hiszen az elszaporodott algák oxigénhiányos állapotot idéznek elő, a lesüllyedő nyálka pedig mérgező hatással lehet a tengerfenék ökoszisztémájára.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

John Deere (traktor) története

2021. augusztus 30.|

John Deere a mai napig a mezőgazdasági és erdészeti világ élén menetel, annyira felkapott, mint az italok között a Coca Cola. Nincs olyan hely a bolygónkon, ahol ne nyomtatnák a nevét valamelyik traktorra, ami hozzájárul,

Az elhízott kutyák fogyásterve

2021. augusztus 26.|

Ma a kutyák 60 százaléka túlsúlyos, amiért az extra száraz táp vagy a finom jutalomfalatok a hibásak. Ez a jelenség sokkal több problémával jár, mint hinnénk, mivel a kedvencünk ízületi betegségtől, anyagcserezavartól és krónikus gyulladásoktól