Szúnyogriasztó növények a kertben

A kellemes nyári esték ma már nem a beszélgetésről a közös családi élményekről szólnak, hanem a bosszantó szúnyogcsípésekről. Azonban a zümmögő szomszédok mellett a legyek, a hangyák, a pókok, a bolhák és a csótányok is kellemetlen vendégnek számítanak, amiket mindenki szeretne messzire zavarni a kertjétől.

Amikor az időjárás melegszik, akkor egyre több rovar és bogár merészkedik elő, és még ha nem is okoznak kárt a növényeinkben, sokan a puszta jelenlétüktől is rosszul vannak. Vannak évek, amikor egy-egy bogár túlságosan elszaporodik, és azt a veteményes szokta bánni, de a szúnyogok elleni harc a saját egészségünk miatt is nagyon fontos.

Az enyhe telek miatt nemcsak a poloskák, hanem a bolhák száma is növekszik, főleg, ha házikedvenccel osztozkodunk a lakásunkon vagy a házunkon. Kár lenne azt hinni, hogy a panelok megússzák az inváziót, mivel a legtöbb bogár könnyedén berepül az ablakon, felmászik a falon vagy felkúszik a lefolyóban.

A természet azonban senkit nem hagy cserben, úgyhogy természetes módszerekkel is megvédhetjük magunkat a kellemetlen betolakodóktól.

Amennyiben szakértőre van szükségünk, hívjunk kártevőirtót:
csótányirtáspatkányirtáspoloskairtásszúnyogirtás

Citromfű

A citromfű elűzi a szúnyogokat és a rovarokat, miközben kellemes illata bejárja az egész házat. Külön érdekessége, hogy a stressz ellen is javasolják, és bármikor készíthetünk belőle egy nyugtató aromás fürdőt estére. A citromfű másik neve a citronella, általában gyertyaként is megtalálható, viszont a növényt is elültethetjük. Jól érzi magát a napos és jó vízelvezétésű helyeken, megél a sziklakertben, a szabad földben, de a cserépben is. Ha a terasz környékére ültetjük, akkor a szúnyogok azonnal visszavonulót fújnak majd.

Krizantém

A krizantém a kertészeti és a háztartási rovarirtók fontos alapanyagát tartalmazza, de teljesen természetes módon. A piretrin nevű anyag elriasztja a kullancsokat, tetveket, poloskákat és atkákat, miközben a csótányok is menekülnek előle. Érdekessége, hogy a gyökereket támadó kártevőket is elűzi, úgyhogy a kedvenc virágaink mellé is ültethetjük. A krizantém igazi dísznövény, sokan szeretnek gyönyörködni a színeiben, azonban általában ősszel virágzik. Előnye, hogy csak pár órányi napsütésre van szüksége, úgyhogy a félárnyékos helyeken is nagyszerűen érzi magát.

Petúnia

A petúnia szintén feldobja a kert kinézetét, miközben elűzi az idegesítő kártevőket. Ma a legnépszerűbb és a legszebb virágok közé tartozik, amit főleg az élénk színárnyalatainak köszönhet. Több száz változata ismert, és a hibridek száma is gyorsan növekszik. Egy-nyári növény, a szabadba ültetve azonban egész évben gyönyörködhetünk benne. Ha nincs kertünk, akkor az erkélyládában és a cserekben is túléli, szereti a szabadlevegőt, de a lakásban is gyönyörű marad, és még a gondozása is egyszerű.

Menta

A menta az egyik leghatékonyabb természetes szúnyog- és kártevőírtó, sokan azért szeretik, mert az idegesítő legyeket is távol tartja. A menta nagyon jó túlélő növény, azonban ez sokszor a hátrányává válik, mert hajlamos gyorsan elszaporodni. Több kerttulajdonos vette észre, hogy minden mást kiszorított, ami azért nem túl kellemes látvány. A menta erős illata kellemes lehet, de felesleges túlzásba esni. Ha szabad földbe akarjuk ültetni, akkor valamilyen módon meg kell húzni a határait, vagy választhatjuk a kisebb kaspókat. Nyugodtan mehet a teraszra és az ablak közelébe, így egyetlen rovar sem fog belépni a szobába.

Levendula

A levendula a legfelkapottabb növények között van, amiért a gyönyörű színe tehető felelőssé. Nemcsak szép, hanem gyógyít is, úgyhogy mindenképpen érdemes ültetni belőle. Az ember számára nagyon finom illata van, azonban sok rovar messziről elkerüli, az ültetésével megakadályozzuk a hangyákat, legyeket, szúnyogokat és a bolhákat. A levágott és megszárított levendulát a szekrényekbe és a fiókokba is betehetjük, de rengeteg népművész is használja. Ha vigyázunk rá, akkor évente egyszer biztosan gyönyörködhetünk a virágában.

Eukaliptusz

Ma egyik kertből sem hiányozhat az eukaliptusz, ami egykor egzotikus jelenségnek számított, de ma már fagytűrő fajtája is létezik. A havasi eukaliptusz innen kapta a nevét, de azért még így is fényigényes növény, miközben a szélsőséges talajkörülményeket sem tolerálja. Ha vigyázunk rá, akkor fokozatosan megnő, miközben az idegesítő rovarokat is elzavarja. Ma már a hazai teleket is átvészeli, úgyhogy mehet a kertbe, de ha inkább cserépben szeretnénk gondoskodni róla, akkor figyeljünk a vízigényére.

A teljesség igénye nélkül kipróbálhatjuk a kaprot, az oregánót, a méhbalzsamot, a macskamentát és a rozmaringot is. A kakassarkanytú, a mezei mimóza, a bársonyvirág vagy ismertebb nevén büdöske és a bazsalikom is el fogja űzni a szúnyogokat és a bogarakat. Ha pedig ehető finomságra vágyunk, akkor használjunk fokhagymát, bár ezt inkább a lakáson belül szokták tartani.

Ma számos kémiai lehetőség létezik a rovarinvázió felszámolására, azonban a vegyi anyagok soha nem lesznek jó hatással az egészségünkre. Sokkal jobban járunk, ha inkább a fentebb említett növények közül válogatunk, és nemcsak a lakásokat, hanem a nagyobb kerttel rendelkező házakat is bogármentesen tartjuk.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Környezetünk megóvása érdekében vásárolj kézműves tárgyakat

2021. szeptember 25.|

A környezetvédelem egy olyan társadalmi tevékenység, ami egyre több embert érdekel, és lassan mozgalommá alakul. A cél, hogy az ökológiai károkat megelőzzük, mérsékeljük és elhárítsuk. De amikor vásárolni indulunk, és meglátjuk a tévében reklámozott asztalt,

Szúnyogriasztó növények a kertben

2021. szeptember 23.|

A kellemes nyári esték ma már nem a beszélgetésről a közös családi élményekről szólnak, hanem a bosszantó szúnyogcsípésekről. Azonban a zümmögő szomszédok mellett a legyek, a hangyák, a pókok, a bolhák és a csótányok is

Minden, amit a szórt purhabról tudni érdemes

2021. szeptember 21.|

Nagy valószínűséggel már mindenki hallott a poliuretánról, amit sokan csak purhabként emlegetnek. De mi ez az anyag valójában? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell róla.