Szükséges lépések a turizmusban a zöld jövő érdekében

A világjárvány megállította a turizmus útját a fenntarthatóság felé. A közeledő nyár azonban jó alkalom arra, hogy az ágazat újra a helyes útra térjen. A sikerre mindenkinek szükség van, ezért elengedhetetlen, hogy az üdülőhelyek összekapcsolják az élvezetet a fenntarthatósággal, és hogy az utazók elkötelezzék magukat a nemes cél mellett.

A nyár beköszöntével sokak számára elérkezik a várva vár szabadság is. Két év után a turizmusba visszatért némi normalitás, úgyhogy sokan megint előszedik a bőröndöket. Mint minden évben, most is a lehetséges úti célok és kombinációk hatalmas választéka nyílik meg előttünk. Nemzeti vagy nemzetközi, baráti vagy családi, hétvégi vagy egyhetes, all inclusive vagy olcsó, kulturális vagy pihentető.

Az ágazat azonban ismét egy olyan átalakulási folyamatot indít el, amely már a koronavírus megjelenése előtt elkezdődött, és amely remélhetőleg minden választást befolyásolni fog: a fenntarthatóságot. A Turisztikai Világszervezet szerint a fenntartható turizmus olyan turizmus, amely teljes mértékben figyelembe veszi a jelenlegi és jövőbeli gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokat a látogatók, az iparág, a környezet és a fogadó közösségek igényeinek kielégítése érdekében. Az ágazatnak három okból kell megfelelnie ezeknek a kritériumoknak:

 • A környezeti erőforrások optimalizálása, hogy a tevékenység még sokáig folytatódhasson.
 • A helyi kultúra tiszteletben tartása.
 • A vagyon elosztása, stabil foglalkoztatási lehetőségek teremtése és ezáltal a szegénység csökkentéséhez való hozzájárulás.

A legjobb úti célok

A Greendestination összeállította a legjobb zöld úti célokat, amik a magyarok számára is elérhetők, mivel néhány egészen közel van a magyar határokhoz.

 • Earth Award díjat kapott – Palaui Köztársaság
 • A városok legjobbja lett – Ljubljana (Szlovénia)
 • A közösségek és a kultúra legjobbja – Gozo (Málta)
 • A természet legjobbja – Holland QualityCoast Delta (Hollandia)
 • A tengerpartok legjobbja – Torroella de Montgrí – L’Estartit (Spanyolország)
 • Az ökoturizmus legjobbja – Guyana Köztársaság
 • Afrika legjobbja – Chumbe-sziget (Tanzánia)
 • Ázsia és a csendes-óceáni térség legjobbja – Bardia Nemzeti Park (Nepál)
 • Amerika legjobbja – Galápagos Nemzeti Park (Ecuador)
 • Európa legjobbja – Portugália

A turisták szerepe az ökológiában

Az úti cél kiválasztása mellett nem feledkezhetünk meg a turisták szerepéről sem, ami abban a pillanatban kezdődik, amikor megérkezünk a kiválasztott helyszínre. A helyi hatóságok számára ugyanolyan fontos az idegenforgalom pozitív hatása, mint a régió és a látogatók jóléte. Ehhez azonban be kell tartani néhány tanácsot. A helyi termékek és szolgáltatások fogyasztásával ösztönözzük a fejlődést. Ha előre tanulunk a közösségről, akkor tisztelni tudjuk az értékeket és a hagyományokat. A felelősségteljes fogyasztás nemcsak a környezetre, hanem az egészségünkre is jó hatással lesz. Emellett figyeljünk oda az erőforrásokra is, hiszen csak azért mert nyaralunk, nem kell egész nap légkondit használni.

Van néhány hasonló kulcs, ami segíthet a fenntarthatóságban. Az egyik ilyen lehetőség, hogy rövid távon a belföldi és a közeli turizmusra összpontosítunk, és ezzel a helyi értékláncot, például a helyi termelőket támogatjuk. A második lehetőség a természettel, a vidéki területekkel és a kultúrával összhangban lévő tervek kiválasztása: ökoturizmus, egyéni vagy kiscsoportos sportolás és madármegfigyelés. Az átlagos turista jól akarja érezni magát, és azt gondolja, hogy bármit megtehet. Mi azonban ne legyünk ilyenek, hanem mindig vegyük figyelembe a zöld lehetőségeket.

Nyolc alapvető kritérium a célország kiválasztásakor

Ha csökkenteni akarjuk az ökológiai lábnyomunkat, akkor a célországot is alapvető szempontok alapján választjuk ki. Hiába szeretnénk odafigyelni az utazásunk következményeire, ha az adott városban ez egyáltalán nem számít fontosnak. Éppen ezért az alapos tervezés megkönnyítheti a dolgunkat. Ha a következő pontok érvényesek az úti célunkra, akkor nyugodt szívvel elindulhatunk.

 • A fizikai, társadalmi, viselkedési és pszichológiai hatások minimalizálása.
 • Környezeti és kulturális tudatosság és tisztelet kialakítása.
 • Pozitív élmények mind a látogatók, mind a vendéglátók számára.
 • Közvetlen gazdasági előnyök biztosítása a természetvédelem számára.
 • Gazdasági előnyök teremtése a helyi lakosság és az ipar számára.
 • Emlékezetes interpretációs élmények a látogatóknak.
 • Zöld épületek és közlekedés.
 • Az őslakosok jogainak elfogadása.

Az innováció és a technológia felhasználásával az ökoturizmus sokkal fenntarthatóbb turizmust tesz lehetővé, amely ma már mobilalkalmazásokon keresztül képes kapcsolatot teremteni a helyi lakosokkal vagy termelőkkel, és segíti a terület fejlődését. A kistermelők és helyi beszállítók termékeinek fogyasztása és népszerűsítése csökkenti a káros hatásokat, és képesek leszünk felértékelni azokat a sokszor innovatív projekteket, amelyek az elmúlt években a vidéki területeken kaptak hangsúlyt. Ha pedig az elejétől fogva úgy tervezzük meg a kirándulást, hogy minél kisebb legyen a lábnyomunk, akkor jó érzéssel fogunk hazatérni.

biztositok.hu

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres