Sürgős döntést szorgalmaz a MOSZ üzletrészügyben

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) sürgősségi alkotmánybírósági eljárást szorgalmaz az üzletrésztörvénnyel kapcsolatban. A szövetkezetek tömeges felszámolása ugyanis csakis abban az esetben megakadályozható, amennyiben a testület a lehető legrövidebb időn döntésre jut a üzletrészügy kérdésében.

A törvény, amely a problémákat felveti, tavaly év végén került elfogadásra az Országgyűlés által – kötelezve a mezőgazdasági szövetkezeteket arra, hogy külső üzletrész-tulajdonosaik vagyonrészét névértéken megvásárolják. Ez a törvény azonban a MOSZ értelmezése alapján alkotmányellenes, méghozzá nem is egy ponton.

A törvény ugyanis nemcsak a tulajdonhoz való jogot sérti, azonban a gazdasági verseny szabadságát is korlátozza és tevékenységi forma szerin is különbséget tesz a szövetkezetek között. A pénzintézetek már megkezdték a fennálló hitelek minősítésének felülvizsgálatát a kérdéses esetekben, azonban a felszámolás eljárást még egy esetben sem indították el, megvárva az Alkotmánybíróság döntését.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, rengeteg vizet megspórolunk

2023. december 28.|

A víz alapvető erőforrás. A legtöbbünknek takarékoskodnia, amikor csak tudunk. Ennek oka, hogy a víz nagyon szűkös erőforrás. Ugyanakkor bizonyos folyamatokhoz és tevékenységekhez ettől függetlenül szükségesnek számít. Nem véletlen, hogy takarékoskodnunk kell a vízzel, amikor

A drónok mezőgazdasági használatáról

2023. október 31.|

A dróntechnológia alkalmazása egyre elterjedtebb, és nemcsak légi felvételek készítésére használják már őket, hanem például a mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerephez jutnak. A precíziós növénytermesztéshez elengedhetetlen, hogy a legmodernebb technológiai eszközöket vessük be, a drónok