Sürgős döntést szorgalmaz a MOSZ üzletrészügyben

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) sürgősségi alkotmánybírósági eljárást szorgalmaz az üzletrésztörvénnyel kapcsolatban. A szövetkezetek tömeges felszámolása ugyanis csakis abban az esetben megakadályozható, amennyiben a testület a lehető legrövidebb időn döntésre jut a üzletrészügy kérdésében.

A törvény, amely a problémákat felveti, tavaly év végén került elfogadásra az Országgyűlés által – kötelezve a mezőgazdasági szövetkezeteket arra, hogy külső üzletrész-tulajdonosaik vagyonrészét névértéken megvásárolják. Ez a törvény azonban a MOSZ értelmezése alapján alkotmányellenes, méghozzá nem is egy ponton.

A törvény ugyanis nemcsak a tulajdonhoz való jogot sérti, azonban a gazdasági verseny szabadságát is korlátozza és tevékenységi forma szerin is különbséget tesz a szövetkezetek között. A pénzintézetek már megkezdték a fennálló hitelek minősítésének felülvizsgálatát a kérdéses esetekben, azonban a felszámolás eljárást még egy esetben sem indították el, megvárva az Alkotmánybíróság döntését.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Egyre népszerűbbek a természetes gyógymódok

2023. augusztus 21.|

Manapság a környezettudatosság és természetes megoldások egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. A népi gyógyászat szerepe is egyre inkább felerősödik, és sokan a mesterséges készítmények helyett inkább a természetes anyagok felé fordulnak, melyeket már nagyanyáink és dédanyáink

Környezetbarát építkezés, energiahatékony házak

2023. május 21.|

Sokan törekednek arra, hogy környezetbarátabb, fenntarthatóbb gyakorlatokat építsenek be az életükbe. Ezek a törekvések pedig nemcsak a hétköznapokban jelennek meg, hanem olyan alkalmakkor is, mint az építkezés.

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha