Sürgős döntést szorgalmaz a MOSZ üzletrészügyben

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) sürgősségi alkotmánybírósági eljárást szorgalmaz az üzletrésztörvénnyel kapcsolatban. A szövetkezetek tömeges felszámolása ugyanis csakis abban az esetben megakadályozható, amennyiben a testület a lehető legrövidebb időn döntésre jut a üzletrészügy kérdésében.

A törvény, amely a problémákat felveti, tavaly év végén került elfogadásra az Országgyűlés által – kötelezve a mezőgazdasági szövetkezeteket arra, hogy külső üzletrész-tulajdonosaik vagyonrészét névértéken megvásárolják. Ez a törvény azonban a MOSZ értelmezése alapján alkotmányellenes, méghozzá nem is egy ponton.

A törvény ugyanis nemcsak a tulajdonhoz való jogot sérti, azonban a gazdasági verseny szabadságát is korlátozza és tevékenységi forma szerin is különbséget tesz a szövetkezetek között. A pénzintézetek már megkezdték a fennálló hitelek minősítésének felülvizsgálatát a kérdéses esetekben, azonban a felszámolás eljárást még egy esetben sem indították el, megvárva az Alkotmánybíróság döntését.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Környezetünk megóvása érdekében vásárolj kézműves tárgyakat

2021. szeptember 25.|

A környezetvédelem egy olyan társadalmi tevékenység, ami egyre több embert érdekel, és lassan mozgalommá alakul. A cél, hogy az ökológiai károkat megelőzzük, mérsékeljük és elhárítsuk. De amikor vásárolni indulunk, és meglátjuk a tévében reklámozott asztalt,

Szúnyogriasztó növények a kertben

2021. szeptember 23.|

A kellemes nyári esték ma már nem a beszélgetésről a közös családi élményekről szólnak, hanem a bosszantó szúnyogcsípésekről. Azonban a zümmögő szomszédok mellett a legyek, a hangyák, a pókok, a bolhák és a csótányok is

Minden, amit a szórt purhabról tudni érdemes

2021. szeptember 21.|

Nagy valószínűséggel már mindenki hallott a poliuretánról, amit sokan csak purhabként emlegetnek. De mi ez az anyag valójában? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell róla.