Minden, amit a szórt purhabról tudni érdemes

Nagy valószínűséggel már mindenki hallott a poliuretánról, amit sokan csak purhabként emlegetnek. De mi ez az anyag valójában? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell róla.

Mi az a poliuretán?

A poliuretán egy műanyag, amit különböző célokra lehet felhasználni a formája szerint. Ha a kémiai ismeretekről beszélünk, akkor polimerekből áll, amik egymással szoros kapcsolatban vannak, a molekulák között erős stabilitás áll fenn. A legnagyobb érdekessége azonban az, hogy az anyag teljes mértékben rugalmas, ami minden területen alkalmazhatóvá teszi. Általában a következő helyeken találkozunk vele:

  • hőszigetelők
  • matracok
  • ragasztók
  • abroncsok
  • autóalkatrészek
  • sportruhák
  • cipőtalpak

A poliuretán formái

A poliuretánnak számos formája létezik, ami még keresettebbé teszi az építőiparban és azon kívül is. A rugalmas habot általában cipőkben, abroncsokban, autókban és matracokban használják, ahol nagy szükség van a rugalmasságra.

A merev hab inkább építkezéseken és felújításokon jelenik meg, például a szigetelések egyik alapja. Nem szabad összekeverni a rugalmas formával, mivel a szórás után azonnal megkeményedik.

Felhasználása az építőiparban

Az utóbbi negyven évben nagyon sokat változott az építőipar. Ha összehasonlítjuk a 80-as években épült házakat a 2020-as követelményekkel, akkor látjuk, hogy mára szinte csak passzívházakat lehet felhúzni. Ezek a változások azonban nem léteznének a purhab nélkül, ami lényegesen megkönnyítette az épületek szigetelését.

Ma már nem találni olyan építőipari brigádot, akik ne hallottak volna a purhabról. Korábban a szálas szigetelőanyagok voltak felkapottak, de úgy tűnik, hogy egyre jobban kiszorulnak a köztudatból. A purhab esetében nem kell vágással, méréssel és kidobott feleslegekkel számolnunk, és a kiporzás miatt sem lesz veszélyes a dolgozókra nézve. Az sem mindegy, hogy a szálas anyagok az idő múlásával összeesnek, veszítenek a hatékonyságukból, az apró réseknél pedig hőhíd keletkezik.

A purhab ezzel szemben nagyon könnyen felhordható, a szóráshoz egy gép és egy szakember kell csak. A bekevert komponensek azonnal többszörösére dagadnak, és egy összefüggő, varratmentes falat hoznak létre, ami innentől kezdve nem fog apró, levegőben szálló részecskékre bomlani.

Felhasználása az állattenyésztésben

Amikor purhabról beszélünk, akkor szinte mindig az embereknek készült épületek jutnak eszünkbe, pedig a mezőgazdaságban is ugyanúgy megállja a helyét. Magyarországon még ma is nő a sertésfogyasztás, ami a szigorodó szabályozásokat is magában foglalja. A purmester.hu szerint csak megfelelően karbantartott ólokat lehet használni, ahol megint szükség lesz a purhabra. A varratmentes réteg kint tartja a téli hideget és a nyári meleget, és gondoskodik arról, hogy egyenletessé váljon a belső hőmérséklet. Ez nemcsak az állatoknak előny, hanem a rezsiköltséget kifizetőnek is.

A sertés mellett a baromfi is nagyon keresett, és egész évben szükség van rá. A baromfikat csak olyan épületben lehet tartani, ahol megfelelő a szellőztetés, ugyanakkor önműködő kapukra is szükség van, ami gondoskodik az élelem és a salakanyag szállításáról. A szigeteléshez nagy segítséget jelentenek a nagyipari gépek, amikkel könnyebben lefedhető az egész épület. A szórt purhab takarítása könnyű, nehezebben tapad meg rajta a gomba, és a bosszantó kártevők sem szeretik. Az sem mindegy, hogy a megszáradt purhab nem jelent veszélyt az egészségre, így sem a csirkék, sem a későbbi fogyasztók nem fognak belebetegedni.

Felhasználása a mezőgazdaságban

Az állattenyésztés mellett a gabonatárolókban is jól jön a poliuretánhab. A betakarított gabona legnagyobb ellensége a nedvesség, ami tönkreteszi a szemeket. Ha nincs megfelelő szellőztetés, akkor a szemek beszívják a vízpárát, így idő előtt csíráznak ki, ami már nem felhasználható. A csírázás mellett a penészesedésre is figyelni kell, mivel hatalmas mennyiségű gabonákat szoktak miatta kidobni.

A gabonatárolókban problémát jelent az eső és a lecsapódó hó, mivel ezek a cseppek a legkisebb résen is besurrannak. Lehet, hogy a szellőztetés és a hőszigetelés megfelelő, de a vízbetörések ugyanúgy tönkreteszik a gabonát. Végül ott vannak a rágcsálók, amik a legapróbb réseket is megtalálják, az irtásuk pedig nemcsak állandó, hanem költséges is.

A purhab előnyei és hátrányai

Ahogy láthattuk, a jól megválasztott szigetelés minden ingatlan lelke. Egy olyan pajzs, ami védi az otthonunkat vagy a befektetésünket a hanggal, a vízzel, a hőmérsékletingadozással és az extra költségekkel szemben. Felesleges félni az újításoktól, mivel már a 30-as években használták, és azóta is rendszeresen használják.

A szórt purhab nem veszélyes az egészségre, ugyanakkor rengeteg előnye van. Résmentesen és varratmentesen lehet vele szigetelni, miközben páraáteresztő marad, tehát nem tárolja a nedvességet. Nem fognak hőhidak kialakulni, ami télen benntartja a meleget, nyáron pedig hűvösebb lesz tőle a lakás. A felhelyezése gyors, nincs egy egész csapatra szükség hozzá, felszórás után harminc perccel már meg is száradt.

Egyetlen hátránya, hogy a koszos és zsíros felületeken nem tapad meg, tehát az előkészítést senki nem ússza meg. A purhab emellett nem UV álló, tehát ha érni fogják a napsugarak, akkor felületkezelést igényel.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres