Milyen egy környezettudatos háztartás?

Az elmúlt években a környezettudatosság egyre nagyobb hangsúlyt kap, és egyre többen vannak azok is, akik teljes mértékben úgy alakítják ki az életvitelüket, hogy a lehető legkisebb mértékben terheljék a környezetet.

Ez természetesen apróságokban is megnyilvánulhat, mint hogy biciklivel vagy gyalog közlekedünk, esetleg tömegközlekedéssel, és nem autóval, újrahasznosítható dolgokat vásárolunk, szelektíven gyűjtjük a szemetet stb..

Sokan azért nem is terveznek építkezni, mert úgy gondolják, az jelentős környezeti terhelést jelent majd, pedig a környezettudatosságot szem előtt tartva is építkezhetünk, és hozhatjuk létre álmaink környezetbarát otthonát. De hogyan lehetséges mindez? A következőkben ennek nézünk egy kicsit utána.

A környezettudatosság már az építkezésnél megkezdődhet

Akinek fontos a környezettudatosság akkor is, amikor álmai otthonát építi, számos módon tehet azért, hogy a lehető legkisebb mértékben terhelje a környezetet, és az ökológiai lábnyoma is kicsi maradjon. Eleve már azon sok múlik, hogy milyen háztípust választunk.

A téglaépítésű házak esetében rengeteg törmelékkel, hulladékkal kell számolni, melyek nagy része nem is hasznosítható újra. A SIP házak ezzel szemben minimális hulladékkal készülnek, hiszen előzetes szabványok szerint méretre gyártják őket. Ez már önmagában nagy lépés a környezetünk védelme felé.

Természetesen az energiahatékonyság is sokat számít egy ház esetében, melyre már a tervezésnél célszerű gondolni. A Készházak és a téglaházak esetében is lényeges kérdés a jó tájolás, ugyanis ezzel rengeteg energiát tudunk megspórolni. A passzív energiát hasznosító házak is ezen az elven működnek.

A szigetelés kérdése is rendkívül fontos, hiszen ha megfelelően szigetelt egy ház, akkor az energiát spórolhatunk meg. A Készházak szigetelése is készülhet a környezettudatosság jegyében, de a téglaházaknál is figyelembe vehetjük ezt a szempontot.

A ház energiatermelését is tervezhetjük teljes mértékben környezettudatosra, erre pedig már számos lehetőség van. Kerülhet napelem a tetőre, de a geotremikus energia felhasználása sem ritka már. A megújuló energiaforrások használatával csökkentjük a környezeti terheket, és rengeteg spórolhatunk is.

Környezettudatosan a mindennapokban

Természetesen a mindennapi szokásainkkal is sokat tehetünk azért, hogy a lehető legkisebb mértékben terheljük a környezete. Célszerű energiatakarékos berendezéseket választani, A vagy A+ osztályú mosógépet, szárítógépet, hűtőt, mosogatógépet stb.. Az izzók esetében az energiatakarékos a jó választás. Emellett a fogyasztási szokásainkat is kialakíthatjuk úgy, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk.

A Zera Waste elve manapság egyre népszerűbb, tehát ha a környezettudatosság jegyében szeretnénk élni, érdemes ennek is utána nézni. Érdemes többször használatos mindennapi tárgyakban gondolkodni, és nem az egyszer használatos fajtákat levenni a polcról.

Már apróságokkal is sokat tehetünk, hogy egy élhetőbb bolygót hagyjunk hátra az unkáink, illetve a jövő generációinak a számára.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, rengeteg vizet megspórolunk

2023. december 28.|

A víz alapvető erőforrás. A legtöbbünknek takarékoskodnia, amikor csak tudunk. Ennek oka, hogy a víz nagyon szűkös erőforrás. Ugyanakkor bizonyos folyamatokhoz és tevékenységekhez ettől függetlenül szükségesnek számít. Nem véletlen, hogy takarékoskodnunk kell a vízzel, amikor