Medence használata napelemmel

Szeretné meghosszabbítani a medenceszezont a medence fűtésével? Hideg területen él, és a medence vize mindig túl hideg? Szállodai vállalkozása van, és szeretne fűtött medencét kínálni vendégeinek?

Mindegy, hogy saját használatra, vagy a vendégek miatt szeretnénk megoldani a hideg víz problémáját, mivel a napelem minden felhasználó számára elérhető. Sőt! Pár panel felhelyezésével Magyarországon is kitolhatjuk a fürdőzés idejét, amiért az egész család hálás lesz nekünk.

A leggazdaságosabb és legökologikusabb megoldás a medencefűtésre a napelemek beszerzése. A napenergiával gazdaságosan és környezetbarát módon fűtheti kül- vagy beltéri medencéjének vizét, és jelentősen meghosszabbíthatja az úszási szezont.

Hogyan működik a napelemes medencefűtési rendszer?

A művelet nagyon egyszerű. A műanyag napkollektorokat (napelemeket) a medence közelében lévő területen helyezik el. Ez a terület lesz a hőgyűjtő mező. A medence vize közvetlenül a napelemeken keresztül áramlik át, felmelegszik, és magasabb hőmérsékleten tér vissza a medencébe. A fűtéshez szükséges napelemek számának kiszámításához ismerni kell a fűteni kívánt medence méretét, minél nagyobb, annál több napelemre lesz szükség.

Szerencsére a napelemek különböző helyeken helyezhetők el: lapos vagy ferde tetőn, de akár a földön is. A legfontosabb, hogy a napelemek sok napsütéses órát kapjanak, a lehető legkevesebb árnyékkal, és hogy ne legyenek messze a medencétől.

Hogyan lehet a legtöbbet kihozni a napenergiából az úszómedence fűtésére?

Az úszómedencék napelemes telepítésén belül két lehetőség van, ebből a nyílt áramkörű rendszert szokták többször használni. Ezekben az áramkörökben a medence vize közvetlenül az úszómedencékhez való napelemeken halad át. Ezek egyszerű műanyag csövek, amelyek nagyobb vízáramlással rendelkeznek, mint a fémcsöves napelemek esetében.

A medencékhez használt napelemes rendszer működése nagyon egyszerű, mivel csak egy keringető szivattyúra, két hőmérsékletmérőre és egy vezérlőegységre van szükség. A vezérlőegység ellenőrzi a szondák által jelzett hőmérsékletet. Az egyik a medencék napelemeinek kivezetésénél található, ahol a víz hőmérséklete magasabb. A másik a medence vízkivezető csövében található.

Amikor a napelemek hőmérséklete jelentősen magasabb, mint a medence hőmérséklete, a vezérlőegység jelzi a keringető szivattyúnak, hogy induljon el. Amikor a szivattyú működik, a panelekből a medencébe szállítja a vizet, a medencéből pedig a panelen keresztül a medencébe, így a meleg víz a medencébe kerül.

A napkollektoros medence rendszer előnyei

A napelemek használatának nagyon sok előnye ismert.

 • Csökkenti az energiafüggőséget: Naphőenergiát használ a hőtermeléshez, így akár 70%-kal csökkenti a fűtésszámlát.
 • Könnyű karbantartás: A napelemek olcsók és egyszerűen karbantarthatók.
 • Olcsó karbantartás: Az úszómedencékhez készült napelemek több mint 30 évig is kitartanak, ha rendszeresen megtisztítják a felületet és ellenőrzik az illesztéseket.
 • Amortizáció: Az úszómedencékhez szükséges napelemek telepítésének különbözeti költségét középtávon 5-8 év alatt amortizáljuk.
 • Érték: Értéket az otthonunknak azzal, hogy egy kicsit önellátóbbá válik.
 • Ingyenes energia: A termelt energia 100%-ban ingyenes. Kezdetben az elvégzett telepítést amortizálni kell, de miután a napkollektorok telepítésének költségét a megtakarításból kifizettük, a telepítés teljesen ingyenes.
 • Kimeríthetetlen energia: A napenergia évmilliók óta megvilágítja bolygónkat, és ez még évmilliókig így lesz.
 • Megújuló energia: Az energia 100%-ban megújuló, és nem bocsát ki üvegházhatású gázokat vagy más szennyező anyagokat, nem okoz semmilyen környezeti hatást.
 • Csökkentett szénlábnyom: A fosszilis tüzelőanyagok helyett a napenergia felhasználásával csökken a légkörbe kibocsátott szén-dioxid mennyisége.
 • Támogatások: Attól függően, hogy hol élünk, különböző támogatásokat és szubvenciókat kaphatunk a közigazgatási szervektől.
 • Globális elérhetőség: Bárhol hasznosítható, olyan távoli helyekre és elszigetelt lakásokba is eljuthat, ahová más tüzelőanyagok, például gáz, olaj vagy akár áram nehezen hozzáférhető.
 • Gáz- és villamosenergia-árak: Csökkenti a gáz- és villamosenergia-árak állandó ingadozásától (főként emelkedésétől) való függőséget.

Hogyan takarítsunk meg energiát otthon?

Amikor az úszómedencénkről beszélünk, általánosságban elmondható, hogy szeretnénk meghosszabbítani a fürdési szezont. Ilyenkor a napelemek segítenek abban, hogy napközben felmelegítsük a medence vizét, azonban számolnunk vele, hogy éjszaka ez a hő elvész. Ezért a napközben nyert hő megtakarításának és megőrzésének egyik módja a medencetakaró lesz, amelyet akkor kell elhelyezni, amikor a medencét már nem használjuk, így segítve a víz melegen tartását.

Ezeknek hasonló hatása van, mintha bezárnánk a házunk ablakait és ajtóit, hogy a fűtéssel előállított hő ne vesszen el az éjszaka alatt, bár hasonlíthatnánk a ház falainak a szigeteléséhez is. Ne hagyjuk, hogy a medencetakaró elszökjön a kellemes meleg, amit a nap folyamán sikerült összegyűjteni.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Szükséges lépések a turizmusban a zöld jövő érdekében

2022. május 12.|

A világjárvány megállította a turizmus útját a fenntarthatóság felé. A közeledő nyár azonban jó alkalom arra, hogy az ágazat újra a helyes útra térjen. A sikerre mindenkinek szükség van, ezért elengedhetetlen, hogy az üdülőhelyek összekapcsolják

Gyors és egyszerű tippek az újrahasznosításhoz

2022. május 12.|

Az újrahasznosítás egyre fontosabbá vált az elmúlt években. Bizonyítottan ez a legjobb módja a környezetet szennyező hulladék mennyiségének csökkentésének. Bár a fogyasztói társadalom kissé megnehezítette ezt a feladatot, egyre többen döntenek úgy, hogy újrahasznosítják az

Az otthoni medence használatának ökológiai lábnyom csökkentése

2022. április 30.|

Nyáron fennáll a veszélye annak, hogy a légkondicionáló vagy a ventilátor használata miatt megnövekszik az ökológiai lábnyomunk. Mivel többet vagyunk otthon, az összes elektronikus készülék (TV, töltők, hajszárító, mosogatógép, sütő, szárítógép…) áramfogyasztása is megnő.