Lehet zöld is az Internet

Az internet jelentősége ma már vitathatatlan. Számtalan olyan terület van, ahol ez a kommunikációs rendszer nélkülözhetetlen. Ennek a globális hálózatnak a működéséhez infrastruktúrára, eszközökre és adatközpontokra van szükség, és mint feltételezhetjük, sok-sok energiára.

Becslések szerint az informatikai ágazat energiaigénye már most is a világ villamosenergia-felhasználásának mintegy 7%-át teszi ki. Ezen energiaigény mellett a közeljövőben a tendencia növekedést mutat, mivel a forgalom növekedése évről évre nagyobb. Nem véletlen, hogy sürgősen fel kell hívni a vállalatok és a felhasználók figyelmét a helyzetre, és arra kell ösztönözni őket, hogy környezetbaráttá tegyék az internet használatukat.

Milyen zöld vállalatok vannak?

Az olyan vállalatok, mint a Google, az Apple és a Facebook vezetik azon vállalatok listáját, amelyek már több éve elkötelezték magukat a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése mellett, és kötelezettséget vállaltak arra, hogy néhány éven belül 100%-ban megújuló energiát használnak a működésük során. Jó példa erre, ha az Apple újításait nézzük, ahol már teljesen elbúcsúztak a műanyag csomagolásoktól, és a dobozok méretét is jelentősen csökkentették.

Mi történik, amikor sorozatot nézünk?

Kétségtelen, hogy a videóstreaming ugrásszerűen megnőtt. A streamingszolgáltatások forradalmasították a televízió és a filmfogyasztás módját, és a becslések szerint ez csak tovább fog nőni. Csak 2015-ben a videóstreaming a globális internetforgalom 63%-át tette ki, és 2020-ra ez az arány várhatóan 80%-ra emelkedett. Akárhányszor bekapcsoljuk a kedvenc filmünket, áramot fogyasztunk.

Fenntartható internethasználat – létezik?

Egy látszólag jelentéktelen tevékenység, mint például a Viber megnézése, egy e-mail elküldése vagy egy weboldal meglátogatása olyan energialábnyomot generál, amely elvileg láthatatlan, de globálisan akkora hatással bír, mint a világméretű légi közlekedés egy év alatt.

Az internethasználat által termelt széndioxid mennyiségének kiszámítása nagyon bonyolult. Ez az emberiség által valaha épített legnagyobb infrastruktúra, amely túl sok szereplőt érint. Nehéz feladatnak tűnik kiszámítani az internet vagy az olyan eszközök (mobiltelefonok stb.) mindennapos használatának globális energiafogyasztását, amelyek adatokat használnak fel szolgáltatásaikhoz, mivel a teljes fogyasztásban több elem is szerepet játszik: az adatközpont által felhasznált energia (48%), az adatokat továbbító távközlési hálózatok (14%) és a végfelhasználó számítógépe vagy mobilkészüléke (38%).

Kép: https://www.eon.com/en/about-us/green-internet.html

Az olyan szervezetek, mint a Greenpeace becslései szerint az számítástechnikai-ágazat a világ villamosenergia-fogyasztásának mintegy 7%-át fogyasztja, és ez a globális széndioxid-kibocsátás 2%-áért felelős, ami megegyezik a légi közlekedés által termelt mennyiséggel.

A Nemzetközi Távközlési Unió adatai szerint 2018 végén a világ lakosságának 51,2%-a használta az internetet. Ezzel a valósággal szembesülve számos kezdeményezés és hang próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy a technológia ilyen széles körű használata milyen hatással van a környezetre.

Hogyan csökkentsük a széndioxid kibocsátást otthon?

Az internet fenntartható használata nem lehetetlen. A következő tippek minden felhasználónak segíteni fognak.

  1. Csökkentsük az e-mailben küldött dokumentumok méretét az üzenet súlyának csökkentése érdekében.
  2. Csatolmány helyett használjunk hipertext linkeket, és tömörítsük a nagyméretű dokumentumokat.
  3. Ne terjesszünk láncleveleket, petíciókat, humoros képeket, álhíreket vagy pletykákat.
  4. Rendszeresen töröljük a már megtekintett e-maileket, és ne felejtsük el kiüríteni a szemetest.
  5. Leiratkozhatunk azokról a hírlevelekről, amelyeket nem olvasunk.
  6. Írjuk be a weboldal címét, ha emlékszünk rá, ahelyett, hogy egy keresőmotoron keresztül keresnénk meg.
  7. Ha rendszeresen ugyanazokat a weboldalakat látogatjuk, tegye őket kedvencekké, és ezen a rendszeren keresztül keressünk rájuk.
  8. Rendszeresen használjuk az okostelefon optimalizálási funkcióját, amely leállítja a háttérben feleslegesen futó alkalmazásokat, és kiüríti a feleslegesen elfoglalt memóriaterületet anélkül, hogy törölné az adatainkat.
  9. És még egy dolgot merünk javasolni: használjunk olyan keresőmotorokat, mint például az Ecosia, amely a Bing keresőmotorral együttműködve a kattintásokat fákká változtatja, és a bevételeik körülbelül 80%-át a faültetéssel kapcsolatos különböző non-profit szervezeteknek adományozza világszerte.

Nem lehetetlen

Az internet segít közelebb hozni a fenntarthatóságot a teljes lakossághoz, naprakész információkkal és a mindennapi életre vonatkozó megoldásokkal, hogy az internetezők fenntarthatóbbá tehessék életüket. Így globálisan, határok nélkül kommunikálhatunk. A fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek terjesztése magában foglalja a társadalomban szükséges változást, annak tudatosítását, hogy mindennapi cselekedeteinkkel hozzájárulhatunk a fenntarthatóbb fejlődéshez.

Az internet megkönnyíti a hozzáférést egy befogadóbb globális információs társadalomhoz, de nem feledkezhetünk meg a környezetre gyakorolt hatásairól sem. Ezért minden kis lépés, bármilyen kicsi is, segít csökkenteni a hatást.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, rengeteg vizet megspórolunk

2023. december 28.|

A víz alapvető erőforrás. A legtöbbünknek takarékoskodnia, amikor csak tudunk. Ennek oka, hogy a víz nagyon szűkös erőforrás. Ugyanakkor bizonyos folyamatokhoz és tevékenységekhez ettől függetlenül szükségesnek számít. Nem véletlen, hogy takarékoskodnunk kell a vízzel, amikor