Lassan több műanyag lesz az óceánokban, mint hal

Egy becslés alapján az egyszer használatos műanyagok olyan nagy mértékben szennyezik óceánjainkat, hogy 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. A tengeri hulladékok 70%-át ugyanis az egyszer használatos műanyag termékek és a tengerekben hagyott műanyag halászezközök együttese teszi ki.

Ez pedig több okból kifolyólag is rendkívül veszélyes. Egyrészt a tengerpartok folyamatos szennyezettségnek vannak kitéve, másrészt a tengeri állatok is súlyos elszenvedői a műanyag szennyezésnek. A nagyobb hulladék darabok beleakadnak a tengeri állatok, a kisebbeket pedig sokszor összetévesztik táplálékaikkal és elfogyasztják őket.

Az elfogyasztott műanyag szemét miatt az állatok gyomra kilyukadhat, megakadályozhatja őket az élelem megemésztésében, ráadásul a különböző plasztikokban található kémiai anyagok rendkívül káros hatással lehetnek az élőlényekre. Ha pedig a táplálékláncban egy kicsit tovább haladunk, máris láthatjuk, hogy ez a műanyag sokszor az emberi szervezetbe is bekerül.

Már a sirálytojásokban is megtalálható a műanyag

A mikroműanyagok egy fajtája, a mesterségesen előállított vegyi anyagok, a ftalátok egy új tanulmány alapján frissen rakott sirálytojásokban is megtalálhatók. Ezek az anyagok alapvetően a műanyagok javítására készülnek, vagyis egy háztartásban gyakorlatilag minden területen megtalálhatók, a műanyag csomagolástól kezdve, a tisztítószerek flakonjain át egészen a kozmetikumokig. A tanulmány azt is kimutatta, hogy ezek a vegyi anyagok összefüggésben vannak a sirályok oxidatív stresszével.

Ez azt jelenti, hogy a ftalátok kimutatható jelenléte mérhetően egészségügyi problémákat okoz az állatokban. A nagyobb flatát-szennyeződést kapott tojások esetében felfedezhető károsodás és súlyos mértékű E-vitamin-hiány is. A flatátok pedig az endokrin rendszert is képesek megzavarni, amelyek az állatok alapvető létfontosságú funkcióinak működésébe zavarnak be. Ma már ezek az anyagok megtalálhatók gyakorlatilag minden ember vérében is, ahogyan a hazai élővizekben vagy a házi porban is.

Közös cél kell, hogy legyen

Az Európai Bizottság számára kiemelkedően fontos a műanyagok témája, egyike azon két területnek, amelyek a körkörös gazdaság 2050-ig való megvalósítása során figyelmet kapnak – az euparl.europa.eu oldal leírása alapján. A Bizottság fokozatosan szüntetné meg a műanyagok használatát, sok helyen már el is kezdték ezt: a legtöbb uniós országban ma már betiltották a műanyag szívószálak, tányérok és evőeszközök gyártását, ezzel is ösztönözve a lakosságot a tudatosabb életmód irányába.

További intézkedésként, a Bizottság a jövőben valószínűleg a műanyag hulladékok kezelésére is javaslatokkal fog előállni, hiszen globális szinten ez most talán az egyik legégetőbb probléma.

A környezetvédelem mindannyiunk érdeke, hiszen a környezet károsításával saját élőhelyünket szüntetjük meg, minden apróság körforgásban van a természetben. Minden lépés a környezetvédelem irányába egy újabb lépés egy fenntartható világ felé – nem csak saját, hanem a következő generáció számára is.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Környezetünk megóvása érdekében vásárolj kézműves tárgyakat

2021. szeptember 25.|

A környezetvédelem egy olyan társadalmi tevékenység, ami egyre több embert érdekel, és lassan mozgalommá alakul. A cél, hogy az ökológiai károkat megelőzzük, mérsékeljük és elhárítsuk. De amikor vásárolni indulunk, és meglátjuk a tévében reklámozott asztalt,

Szúnyogriasztó növények a kertben

2021. szeptember 23.|

A kellemes nyári esték ma már nem a beszélgetésről a közös családi élményekről szólnak, hanem a bosszantó szúnyogcsípésekről. Azonban a zümmögő szomszédok mellett a legyek, a hangyák, a pókok, a bolhák és a csótányok is

Minden, amit a szórt purhabról tudni érdemes

2021. szeptember 21.|

Nagy valószínűséggel már mindenki hallott a poliuretánról, amit sokan csak purhabként emlegetnek. De mi ez az anyag valójában? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell róla.