Közérthetően a napelemes hőszivattyú pályázatról

Az új napelemes hőszivattyú pályázat azoknak a kivitelezőknek szól, akik fel akarnak kerülni a kivitelezők listájára. A magánszemélyek összesen 201.624.111.436 forintos támogatást igényelhetnek meg, ha nem érik el az országos átlagjövedelmet, viszont saját lakással rendelkeznek, és szeretnék új, megújuló erőforrásra épülő megoldásokkal ellátni azt.

A kormány emellett a korszerűsítést is támogatja, aminek a célja, hogy minél több energiát megspóroljunk. A fűtés és a nyílászárók fajtája nagy mértékben hozzájárul a villanyszámla csökkentéséhez, ezért érdemes kihasználni a pályázat nyújtotta lehetőségeket, hőszivattyú telepítése esetén a yetiklima.hu kivitelező cég javasolt.

A vissza nem térítendő támogatás az előre regisztrált kivitelezőkkel teljesíthető, akik két fő csomag közül választhatnak:

  • tetőszerkezetre kiépített napelemes rendszer
  • napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, fűtési rendszerek elektrifikálása

Tetőszerkezetre kiépített napelemes rendszer

Ennek a célja, hogy minden lakástulajdonos megújuló energiával tudja lefedni a saját fogyasztását. A pályázaton résztvevő kivitelezőknek érteniük kell a rendszer kialakításához, a beüzemeléshez, valamint a különböző tervezési- és engedélyezési tevékenységekhez is. Teljesen mindegy, hogy házra vagy lakásra tervezik, azonban az épület nem rendelkezhet központi fűtéssel.

A kiépítésnél a saját fogyasztást kell kiváltani, bár a pályázati pénzzel a tartórendszereket is ki lehet fizetni. Külön előny, hogy nemcsak az új építésű épületek vehetnek részt a pályázaton, hanem egy már meglévő fűtési rendszerhez is megkérhető. Amennyiben az épületnél szükség lenne a nyílászárók cseréjére is, ez is megigényelhető.

A napelemes rendszerhez szükség lesz engedélyekre és egy energetikai tanúsítványra, ami a pályázaton keresztül megkérhető. A napelemhez kelleni fog még egy külön tároló is, amibe a melegvíz kerül majd. Ez a tároló megjelenik a pályázati igények között. Arra is lehetőség van, hogy házközponti fűtéssel rendelkező ingatlanhoz kérjék meg az engedélyt.

Kik pályázhatnak kivitelezőnek?

Jogi személyiséggel rendelkező magánszemélyek vagy jogi személyiség nélküli vállalkozások, nonprofit társaságok és gazdasági szervezetek. Az egyedüli kritérium, hogy megfeleljenek az összes feltételnek.

Fotó: Getty Images

Fotó: Getty Images

A vállalkozásnak legalább két lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie, tehát nem lehet új. Ez alól a kritérium alól csak azok kapnak felmentést, akik kizárólag energiatároló kapacitást kérnek.

A jogi személynek vagy vállalatnak szüksége lesz egy olyan szakemberre, aki rendelkezik a megfelelő energetikai tanúsítványokkal. A tanúsítvány mindig a szakterülettől függ. Például egy építményvillamossági szakembernek MV-ÉV jogosultsággal kell rendelkezni, miközben az építménygépészeti szakterülethez ÉG-R szükséges.

Mikortól lehet pályázni?

A regisztráció 2021. szeptember 20-án nyílt meg. Jelenleg nincs záró időpont.

Hogyan lehet benyújtani a pályázatot?

Az egész pályázat online történik. A kérelmet a napelem.palyazat.gov.hu oldalon kell megkérni. Az internetes felület használata könnyen kezelhető, csak egy regisztráció kell, vagy egy bejelentkezés. Előbbinél minden esetben meg kell adni, hogy a kivitelező melyik megyében tud munkát vállalni, valamint azokat a tevékenységi köröket is, amik kapcsolódnak a szakterületéhez. Egynél több lehetőség is választható.

A következő kategóriák állnak rendelkezésre:

  • tervezés, kivitelezés és engedélyezés
  • telepítés és üzembe helyezés
  • energetikai tanúsítvány készítése
  • akkumulátoros tárolóegység telepítése és üzembehelyezése
  • nyílászárók cseréje
  • az összes felsorolt tevékenység

Innentől kezdve a lakossági pályázók a megadott megyék és a tevékenységek alapján könnyedén kiválasztják a szimpatikus kivitelezőt.

Szükséges dokumentumok

Ha valaki kivitelezőként akar regisztrálni, akkor többféle dokumentumra lesz szükség. A vállalkozás aláírási címpéldánya mellé kelleni fog a rendszer által generált nyilatkozat. Ha a kivitelező nem személyesen intézi a regisztrációt, szüksége lesz egy meghatalmazásra is.

A regisztrációs nyilatkozatot minden esetben hitelesíteni kell, majd ellátni egy elektromos aláírással. A könnyebb használat érdekében a kitöltő program utasításokkal látja el a felhasználót. Ha még így sem tudják kitölteni, akkor egy illusztrált segédlet is letölthető. Ehhez látogassa meg az emi.hu oldalt.

A regisztráció után

Sikeres regisztráció után minden esetben elbírálják a dokumentumokat és az adatokat. Az elbírálás tíz munkanapot szokott igénybe venni. Amennyiben hiányosságot találnak, öt napos határidőt adnak a pótlásra. A végleges eredményről mindig a regisztrációs felületen küldik ki a tájékoztatót.

A pozitív elbírálás után a magánszemély vagy a vállalat felkerül a kivitelezők listájára, ahol minden magánszemély számára elérhető lesz. A személyes adatok kezelése miatt kötelező elfogadni a listán való megjelenéshez szükséges engedélyeket. Az engedély elfogadása után az elérhetőségi adatok nyilvánosak lesznek, és bárki felveheti velük a kapcsolatot.

A magánszemélyek regisztrációja 2021. november 15.-én kezdődött el.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, rengeteg vizet megspórolunk

2023. december 28.|

A víz alapvető erőforrás. A legtöbbünknek takarékoskodnia, amikor csak tudunk. Ennek oka, hogy a víz nagyon szűkös erőforrás. Ugyanakkor bizonyos folyamatokhoz és tevékenységekhez ettől függetlenül szükségesnek számít. Nem véletlen, hogy takarékoskodnunk kell a vízzel, amikor

A drónok mezőgazdasági használatáról

2023. október 31.|

A dróntechnológia alkalmazása egyre elterjedtebb, és nemcsak légi felvételek készítésére használják már őket, hanem például a mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerephez jutnak. A precíziós növénytermesztéshez elengedhetetlen, hogy a legmodernebb technológiai eszközöket vessük be, a drónok