Környezetünk megóvása érdekében vásárolj kézműves tárgyakat

A környezetvédelem egy olyan társadalmi tevékenység, ami egyre több embert érdekel, és lassan mozgalommá alakul. A cél, hogy az ökológiai károkat megelőzzük, mérsékeljük és elhárítsuk. De amikor vásárolni indulunk, és meglátjuk a tévében reklámozott asztalt, a kedvenc boltunk kirakatában lógó ruhát, akkor valamiért megfeledkezünk a céljainkról.

A nagy brandek által gyártott termékeknek általában kedvező az áruk, viszont az előnyök itt véget is érnek, és csak negatívumok maradnak.

A világpiac nem a fenntarthatóságon alapul, hanem az eladhatóságon. A gyártók célja, hogy egy terméket minél jobb áron tudjanak eladni, miközben az árrést szépen bezsebelik. Egy amerikai best sellerben bizonyos emberek olyan képességgel vannak megáldva, hogy amikor megfognak egy tárgyat, látják a múltját, vagyis az embereknek a múltját, akik kapcsolatba kerültek vele. Képzeljük el, hogy mi is ilyen szuper képességgel rendelkezünk, és vásárolni indulunk. Mit látnánk az olcsó, de divatos póló múltjában? Csomagolást, repülőgépet, éhes gyereket, aki napi 12 órában varr egy tál rizsért cserébe. Vajon így is megvennénk azt a bizonyos pólót?

Tipp: Kézzel készített egyedi ajándékok férfiaknak: cmshop.hu

Az ökológiai lábnyom mögött

A gyerekmunka mellett muszáj megemlíteni a márkák ökológiai lábnyomát, hiszen a dobozokba csomagolt termékek nemcsak műanyag zacskót kapnak, hanem néha az egész Földet körbeutazzák. Kínából vagy Indiából el kell jutniuk Amerikába és Európába, ami sok-sok üzemanyagot igényel. Sokan ennél a pontnál azt hozzák fel mentségnek, hogy a szegényebb országok lakói legalább dolgoznak és pénzt keresnek, a vállalatokra azonban az jellemző, hogy amikor olcsóbb munkaerőt találnak, akkor egyszerűen odébb állnak.

Mi történik azokban a városokban, ahol ezek a hatalmas márkák még nagyobb gyárakat építenek? Felszippantják a lokális munkaerőt. Éppen azok a kis vállalkozások mennek csődbe, akik a több száz éves szaktudásukat veszítik el, mivel az emberek inkább az olcsó termékeket veszik meg. Nézzük csak meg a saját környezetünket. Pár évtizeddel ezelőtt mindenki ismert legalább egy kosárfonót, üvegfúvót, fazekast, ötvöst vagy más kézművest. Hol vannak most? Minden bizonnyal egy olyan munkát végeznek, aminek semmi köze a régi foglalkozásukhoz, és jó esetben a család örömére készítenek apróságokat. Innentől kezdve a hagyományőrzés fogalma nem azt fogja jelenteni, hogy valamilyen régi dologra vigyázunk, hanem azt, hogy megpróbáljuk fenntartani a világunkat.

Mi történik, ha kézműves terméket veszünk?

Amikor a tömeg gyártott termék helyett olyan alternatívát választunk, ami helyben készült el (ez lehet városi vagy országos szint), akkor azonnal látni fogjuk a különbségeket. A legtöbb helyi kereskedő természetes alapanyagokat használ, amik beleillenek a természet körforgásába. Nem követik a trendeket, tehát nem nevezhetőek tucatnak, ugyanakkor a minőségük is sokkal jobb. Régen az emberek ugyanazt a szoknyát vagy nadrágot hordták, és csak akkor vettek másikat, amikor elszakadt. Ma minden évben más stílust kapunk, úgyhogy a polcunk egy tömött valamihez hasonlít, ami hordás nélkül is a kukában fogja végezni.

A helyi kereskedők mindig az arcukat adják a termékhez, ami hitelességet és transzparenciát okoz. Amikor megveszünk valamit, akkor biztosak lehetünk az alapanyagokban, a munkában és név mögött álló emberben, támogatni tudjuk a családja fennmaradását. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor az így vásárolt tárgyak fenntarthatóak is. Amikor fenntarthatóságról beszélünk, akkor nehéz megfogalmazni, hogy pontosan mire gondolunk. Általában fontosnak tartjuk a matériát, hiszen ennek előbb vagy utóbb le kell bomlania. Amikor kidobunk egy teljesen műszálas anyagot, akkor évmilliók után is ott marad. De a kézművestől vásárolt termék pár évtized alatt teljesen lebomlik, és egyetlen állatot sem mérgezett meg.

Mit jelent a fenntarthatóság?

A fenntarthatósághoz tartozik, hogy hol és milyen körülmények között készül el a darab. Nem lesznek gyerekek kihasználva, az emberek nem végeznek rabszolgaszintű munkát, és a csomagolás is megoldható természetes anyagokból. Nem lesz minden egyes darab műanyagba csomagolva, és a repülőgépnek sem kell körbeutaznia a Földet. Lehet, hogy gyalog is elmehetünk érte, ami még kisebb ökológiai lábnyomot jelent. Ha pedig a mesterséget végző tovább oktatja az embereket, akkor sosem maradunk ruha vagy dísztárgy nélkül, és mindig lesz elérhető munka.

A probléma azonban a fogyasztói társadalomban keresendő, mivel megszokásból vásárolgatunk. Ma az emberek kikapcsolódása azt jelenti, hogy elmennek a közeli plázába, és örömmel viszik haza a párszáz forintos darabokat. Ezután lehet, hogy évente csak egyszer fogják felvenni, de büszkén vállon veregetik magukat, mivel nagyon olcsón fogták ki a terméket. Sokak embernek az jelenti a luxust, ha minden héten tud magának venni valami újat, ezt a szemléletet pedig a gyerekek is át szokták venni.

A kézműves termékek rövid távon mindig drágák, de hosszú távon olcsóvá válnak. Magyarországon ma rengeteg kézművest találunk, akik különböző kategóriákat képviselnek. Mindegy, hogy a mesteremberektől vásárolunk, vagy a helyi hobbi kézművest támogatjuk, a lényeg, hogy ne a tömeg után menjünk.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres