Környezeted érdekében csökkentsd a jakuzzi fogyasztását

Az emelkedő villamosenergia-árak miatt sok pezsgőfürdő- és gyógyfürdő-tulajdonosnak az jár a fejében, hogy hogyan takaríthat meg pénzt a pezsgőfürdő üzemeltetésének költségein. Az újabb pezsgőfürdők és gyógyfürdők egyre energiahatékonyabbak, de a régebbi vagy rosszul telepített pezsgőfürdők fenntartása még mindig elég sokba kerülhet.

Ezt szem előtt tartva, íme pár módszer, amivel energiatakarékosabbá teheted pezsgőfürdőjét, és csökkentheted működési költségeit.

Szivárgások javítása

Új állapotban a legtöbb pezsgőfürdő meglehetősen jól szigetelt. Idővel azonban a habszigetelés vízzel telítődhet, és elveszítheti hatékonyságát. Ha szivárgást észlelsz, minél hamarabb javítsd meg. Még a kisebb szivárgások is veszítenek a szigetelésből, ami extra költségeket jelent.

A régi fedél cseréje

A régi pezsgőfürdőfedelek gyakran a pezsgőfürdők hőveszteségének fő forrásai. A pezsgőfürdőkhöz hasonlóan a pezsgőfürdőfedelek is habot használnak a szigeteléshez. Ezt a habot egy műanyag párazáró réteg borítja. Idővel a burkolat elkezd vizet felvenni, ahogy a párazáró réteg lassan lebomlik.

Emellett győződj meg róla, hogy a fedelet lezártad, amikor nem használod a pezsgőfürdőt. A fedelet rögzítő kapcsok segítenek a fedél zárva tartásában. Ezzel megakadályozod a hő távozását és csökkented a párolgást. Ha a rögzítők eltörnek, akkor még mindig újat vásárolhatsz.

A szűrés programozása

Az egyik legegyszerűbb módja a pezsgőfürdő energiaköltségeinek megtakarításának a szűrési ciklusok ütemezése. Minden pezsgőfürdőnek szűrnie kell a vizet, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket, és a víz tiszta és biztonságos maradjon a használathoz. Ehhez szükséges, hogy az egyik szivattyú bekapcsoljon, és naponta több órán keresztül járassa a vizet a szűrőn keresztül. Ez a pezsgőfürdő havi költségeinek jelentős részét teszi ki.

Szerencsére az újabb pezsgőfürdő lehetővé teszi a szűrés bizonyos fokú szabályozását, bár ezt különböző módon teszi. Nézd meg a pezsgőfürdő kézikönyvét, hogy pontosan megtudd, hogyan kell programoznod.

Ha már tudod, hogyan kell változtatni a szűrési ciklusokat, ütemezd őket úgy, hogy a legolcsóbb nappali órákban fussanak, így kevesebbet fogsz költeni. A megtakarítások maximalizálása érdekében egyes pezsgőfürdők lehetővé teszik, hogy különböző napokra különböző üzemidőket tervezz. Használd ezt arra, hogy a pezsgőfürdő kevesebbet üzemeljen azokon a napokon, amikor általában nem használod.

Például: ha általában csak hétvégén használod a pezsgőfürdőt, nem kell hétfőtől csütörtökig és péntektől vasárnapig működnie. Ez azért van, mert kevesebb szennyező anyag kerül be, és ezért kevesebb szennyező anyagot kell kiszűrni. Ebben az esetben praktikusabb lehet, ha a szűrést napi 4 órán át működteted, nem pedig 8-12 órát.

Takarékos üzemmód használata

Ha nyaralni mész, vagy egyszerűen egy ideig nem fogod használni, ellenőrizd, hogy a pezsgőfürdőt takarékos üzemmódra lehet-e állítani. A takarékos üzemmód abban különbözik a normál üzemmódtól, hogy miként fűti a pezsgőfürdőt. Ahelyett, hogy folyamatosan melegítené a vizet a beállított hőmérséklet fenntartása érdekében, a takarékos üzemmód csak a beprogramozott szűrési idők alatt melegíti a vizet.

Egyszerűen fogalmazva, a takarékos üzemmód csökkenti a pezsgőfürdő energiaköltségeit azáltal, hogy a fűtőberendezés kevesebbet üzemel. A takarékos üzemmód hátránya a hőmérséklet-ingadozás. Mivel a fűtőberendezés nem üzemel hosszú ideig, a víz hőmérséklete nagymértékben változhat. Ezért a legjobb, ha csak akkor használod a takarékos üzemmódot, ha legalább 2-3 napig nem tartózkodsz otthon.

Egyes pezsgőfürdők olyan előre beállított programokkal is rendelkeznek, amelyek automatikusan váltanak a takarékos és a normál üzemmód között. Ezek a programok akkor hasznosak, ha néhány napra elutazol, de szeretnéd használni a pezsgőfürdőt, amikor visszatérsz.

A régi szűrők cseréje

Rendszeresen tisztítsd meg vagy cseréld ki a szennyezett pezsgőfürdőszűrőket. A víz nem tud olyan könnyen átjutni egy szennyezett szűrőn, mint egy tiszta szűrőn. Ez azt jelenti, hogy a szivattyúknak keményebben kell dolgozniuk a víz megfelelő szűréséhez. A szűrők tisztán tartásához 1-2 hetente vedd  ki őket, és mosd át alaposan. A tisztítás csak egy bizonyos ideig lehetséges, mivel a szűrőt évente egyszer ki kell cserélni.

Kapcsold ki a levegő vezérlését

A pezsgőfürdő levegőszabályozóit ki kell kapcsolni, amikor nem használod a pezsgőfürdőt. Az általuk szabályozott levegő lehűti a vizet, így a fűtőberendezés keményebben dolgozik, hogy kompenzálja ezt. Az extra levegő lassan megemeli a pH-értéket is, ami azt jelenti, hogy több vegyszert kell hozzáadni, hogy kompenzálja ezt.

Csökkentsd a víz hőmérsékletét

Az egyik legegyszerűbb és legjobb módja annak, hogy kevesebbet költs a pezsgőfürdő üzemeltetésére, ha egyszerűen csökkented a víz hőmérsékletét. A külső hőmérséklettől függően a pezsgőfürdő vízhőmérsékletének 1 fokkal történő csökkentése 10-15%-kal csökkentheti az energiaszámlát.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy folyamatosan változtatnod kell a pezsgőfürdő hőmérsékletét. Gyakran előfordul, hogy a víz újbóli felmelegítésének költsége többe kerül, mint amennyit a hőmérséklet csökkentésével megtakarítottál. Ehelyett próbáld meg a pezsgőfürdőt a szokásosnál 1-2 fokkal hűvösebbre állítani.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres