Környezetbarát építkezés, energiahatékony házak

Sokan törekednek arra, hogy környezetbarátabb, fenntarthatóbb gyakorlatokat építsenek be az életükbe. Ezek a törekvések pedig nemcsak a hétköznapokban jelennek meg, hanem olyan alkalmakkor is, mint az építkezés.

Többféle szempontból is ideális lehet egy olyan ház, ami annyi megújuló energiát termel, mint amennyit egy év alatt elfogyaszt. Egyrészt a nulla forintos energiaszámla miatt, másrészt azért, mert igazán környezetbarát megoldásokat lehet így használni.

A passzív házakkal kapcsolatban vannak bizonyos szabványok, melyeknek meg kell felelni, ezek határozzák meg az energiafelhasználási követelményeket és az építés előírásait is, így biztosítva, hogy energiahatékony egyen a végeredmény és környezetbarát megoldásokat alkalmazzanak.

Általánosságban egy ilyen zéró otthon, vagy passzív ház a hatékonyságra épül. Ezek az otthonok jól szigetelt és légmentesen lezárt otthonok. A fejlett tervezést és a kiváló építési rendszereket kombinálják a helyszíni napelemekkel és az energiahatékonysággal. Azért, hogy olyan környezetet teremtsenek, amely kényelmes, egészséges és csendes.

Az allergéneket, méreganyagokat is távol tudjuk tartani otthonuktól. Az ilyen házak kifejezetten úgy épülnek, hogy megőrizzék a levegő minőségét és egészséges környezetet tartsanak fenn. Tartós megoldásokat alkalmaznak, a legjobb ablakokkal. És bár az ilyen házak építése nem olcsó vállalkozás, de a zöld gyakorlatok beépítése a technológia fejlődésével egyre megfizethetőbbé válik.

Ráadásul nagy megtakarítást is jelent ez hosszú távon, hisz nem kell energiaköltséget fizetni, a folyamatosan ingadozó, emelkedő energiaárak mellett ez kiszámíthatóbb életet tesz lehetővé.

Az energiafelhasználás csökkentésének több módja is van, egyrészt a megfelelő hőszigetelés, a légmentesen záródó nyílászárók, a megfelelő szellőztetés, valamint az energiatakarékos fűtő- és hűtőrendszerek és az energiahatékony világítás használata is segít csökkenteni az energiafelhasználást.

Fókuszban a hőszigetelés

Az épületek hőszigetelése kulcsfontosságú tényezője az energiahatékonyságnak és a fenntarthatóságnak. Csökkenthetjük a fűtési és hűtési költségeket, így az üvegházhatású gázok kibocsátása, a környezet terhelése is alacsonyabb lesz. A hőszigetelés jelentőségét elsősorban a téli időszakban érezzük meg, de nyáron, a hűtési költségek is alacsonyabbak lesznek a megfelelő hőszigeteléssel.

A hőszigetelő anyagok sokfélék lehetnek, az, hogy melyik lesz számunkra az ideális, több tényezőtől is függ. A hőszigetelő anyagokat a tüzépeken is meg tudjuk vásárolni és itt is szembesülhetünk azzal, hogy milyen sokféle lehetőségünk van Egyrészt el kell dönteni, hogy milyen vastag legyen a hőszigetelés, és hogy melyik hőszigetelő rendszer milyen vastagsággal éri el a tervezett rezsicsökkentést.

Grafitos, kőzetgyapot, OPEN vagy EPS-rendszer – ezek a leggyakoribbak, ezek között is az EPS rendszer, azaz a hungarocell szigetelés az, ami igen népszerű. Az ok egyszerű, kiváló hőszigetelő képességgel bír, és 30-40 százalékkal olcsóbb, mint a kőzetgyapot szigetelés.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, rengeteg vizet megspórolunk

2023. december 28.|

A víz alapvető erőforrás. A legtöbbünknek takarékoskodnia, amikor csak tudunk. Ennek oka, hogy a víz nagyon szűkös erőforrás. Ugyanakkor bizonyos folyamatokhoz és tevékenységekhez ettől függetlenül szükségesnek számít. Nem véletlen, hogy takarékoskodnunk kell a vízzel, amikor

A drónok mezőgazdasági használatáról

2023. október 31.|

A dróntechnológia alkalmazása egyre elterjedtebb, és nemcsak légi felvételek készítésére használják már őket, hanem például a mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerephez jutnak. A precíziós növénytermesztéshez elengedhetetlen, hogy a legmodernebb technológiai eszközöket vessük be, a drónok