John Deere (traktor) története

John Deere a mai napig a mezőgazdasági és erdészeti világ élén menetel, annyira felkapott, mint az italok között a Coca Cola. Nincs olyan hely a bolygónkon, ahol ne nyomtatnák a nevét valamelyik traktorra, ami hozzájárul, hogy az egyik legkelendőbb traktor legyen. Igaz, hogy a márka története az Egyesül Államok északi részén kezdődött, azonban Magyarországot is sikerült meghódítani.

De hogyan indult a sikertörténet? Vajon ki áll a név mögött?

A kovácstanonc

John Deere 1804-ben született Amerika északi részén, Vermontban. A család nem volt gazdag, éppen olyan egyszerű és visszafogott életet élt, mint sokan, de ezt egy újabb tragédia tarkította. Édesapja Angliába indult, azonban sosem érkezett meg, így innentől kezdve John anyukája gondoskodott az apa nélkül maradt gyerekekről.

John Deere nem járta ki az iskolát, ezért fiatalon beállt kovácstanoncnak. Ez idő tájt talált rá a szerelem, ahol nagyon gyorsan négy gyerkőc született. Négy év munka után háta mögött hagyta a tanoncságot, majd saját boltot nyitott. A jobb élet azonban elkerülte, a bolt nem ment valami fényesen, és egyre több adósságot halmozott fel. A hitelezők zaklatták, közben újabb gyermek fogant a családban, de a boltot át kellett adnia az apósának.

Egy különleges eke

John Deere nem maradhatott, hátrahagyta a családját, és az illinois-i Grande Detourba költözött. A hatalmas síkság és a végeláthatatlan préri keményebbnek bizonyult az átlagnál. A jó kovács hamar észrevette, hogy az ekék nem működnek megfelelően, és ekkor jött a nagy ötlet. A legvadabb ötletek mindig valamilyen váratlan helyzetben bukkannak fel, általában egy másodperc alatt történnek, de mindent felégetnek maguk körül.

John Deere szerencséje, hogy egyedüli kovácsként gyorsan talált munkát. A sok javítgatás helyett kitalálta, hogy egy keményebb acélötvözet és egy kis csiszolás sokat segítene a dolgozóknak. Így alakult, hogy 1837-ben megtervezte az első működő ekét, ami nagyon gyorsan keresetté vált a helyi gazdaságokban, írja a gepkozvetito.hu. A kemény polírozott vas mindennél jobban működött, azonban annyira sok embert érdekelt, hogy egyedül nem bírta a termelést.

A minőség fontossága

1843-ban Leonard Andrussal társult, azonban nem bírták túl sokáig. Igaz, hogy a gyártást lényegesen megnövelték, azonban Andrus a minőség helyett a mennyiségben hitt. Próbálta rávenni Johnt, hogy gyártsanak rosszabb minőségű ekét, mivel így sokkal többet tudnak eladni. Miután John hallani sem akart erről, már tudni lehetett, hogy a közös cégük nem lesz hosszú életű.

1848-ben Deere feloszlatta a cégét, és ugyanazon államon belül Moline-be költözött. A Mississippi folyó mellett egy kommunikációs központ működött, amiben Deere meglátta a lehetőséget, úgyhogy a közelében nyitotta meg az újabb boltját. Ma már tudjuk, hogy nem tévedett, mivel csupán hét évvel később 10.000 ekét adtak el.

Ez a siker nyugalmat hozott a Deere család életében, akik közben újra találkoztak. John úgy döntött, hogy a napi munkát a fiára hagyja, aki akkor 21 éves volt. 1868-ban végül megalapították a Deere Company vállalatot. Innentől kezdve az alapító figyelmét a polgári és politikai ügyek vették át. John két évig Moline polgármestere lett, majd a Moline Nemzeti Bank elnöke, miközben az első gyülekezetet is aktívan támogatta. Nem láthatta, hogy a cége milyen nagyra viszi, mivel 1868-ban végleg álomra hunyta a szemét.

A cég tovább működik

John Deere szerencsére kitűnő alapokat hagyott, mivel a kezdetektől fogva a minőségre törekedett. A történelem azonban rengeteg érdekességet tartogatott a cég számára. A századforduló új eseményeket hozott, a Titanic elsüllyedt, megjelent egy nagy gazdasági világválság és két világháborúról is tudósítottak.

John Deere neve azonban nem tűnt el. 1908 körül elkezdte az exportot, és sikerült kitűnnie a többi név közül. Ekkor még többféle üzleti tevékenységet folytattak, ültetvényesekhez készítettek járművet, golfkocsikat gyártottak, pótkocsikat dobtak a piacra, valamint gabona- és szénaberendezéseket terveztek. Hamarosan azonban eljött a fordulópont.

Az első traktoroktól a sikerig

1918-ban John Deere belépett a traktorüzletbe, miután megvette a Waterloo benzinmotort. Ekkor indult meg a ma is ismert vállalat, ami később számtalan népszerű traktor szériát dobott piacra, de az elején nagyon veszélyes, ugyanakkor bátor tettre szánta el magát. 1929-ben úgy döntött, hogy tizenkét millió dollárt költenek a gazdálkodók megsegítésére, ami azt jelentette, hogy az eladásai 86%-kal zuhantak, azonban az ország gazdálkodói szemében sokkal többet nőtt a cég értéke. A vállalat tudta, hogy később jobb termés jön, úgyhogy kivárta a megfelelő pillanatot.

A második világháború közepén katonai traktorokat gyártottak, miközben folyamatosan dolgoztak az innováción. Ennek eredménye, hogy 1947-ben megszületett az első M traktor, majd a következő évben megterveztek egy betakarítógépet is. A hatvanas években új generációs traktorokat gyártottak, ugyanakkor az első borulás elleni védőszerkezetet is bemutatták. Itt már a világ minden táján értékesítettek.

Mára John Deere multinacionális vállalatnak számít, ami több leányvállalatot is fenntart. A siker alapját egy minőségi eke adta, ami mondhatni, teljesen megváltoztatta a világ gazdaságát.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres