Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, rengeteg vizet megspórolunk

A víz alapvető erőforrás. A legtöbbünknek takarékoskodnia, amikor csak tudunk. Ennek oka, hogy a víz nagyon szűkös erőforrás. Ugyanakkor bizonyos folyamatokhoz és tevékenységekhez ettől függetlenül szükségesnek számít. Nem véletlen, hogy takarékoskodnunk kell a vízzel, amikor olyan alapvető helyzetekben használjuk, mint a fogmosás.

Sokan túl sok vizet használnak fogmosáskor. Nem is gondolnánk, hogy hány liter folyik le a csapban, miközben türelmesen nézzük magunkat a tükörben. Ez problémákat okoz a korlátozott vízkészletünkkel. Az egyik jó tipp, hogy ahelyett, hogy pazarolnánk, mossunk fogat kisebb nyomással. Ez sok vizet takarít meg, és megakadályozza a felesleges pazarlást.

Az is fontos tényező, hogy a legtöbb ember naponta kétszer mos fogat. Ez még több erőforrást használ. Ha viszont mindig elzárjuk a csapot fogmosás közben, akkor megkíméljük a Földet is. Mindössze egyetlen mozdulatról van szó, amit idővel könnyen megtehetünk, ha egyszer megszoktuk, akkor észre sem fogjuk venni.

A zuhanyzásnál is érdemes figyelni a vízhasználatra

Egy másik bevált fürdőszobai víztakarékossági tipp a zuhanyzás idejének korlátozása. Ez egyszerű, zuhanyozzunk gyorsan 5 percig ahelyett, hogy órákig a fürdőkádban lubickolnánk. A tényleges tisztálkodási célokra elég egy 5 perces zuhany.

A zuhanyzás teljesítményének javításához az első nyilvánvaló lépés a zuhanyozási idő lerövidítése. Bár a forró víz csábító, próbáljuk meg a zuhanyzást 10 percre vagy annál rövidebb időre korlátozni. Ráadásul a kutatások szerint a túl hosszú víz alatti tartózkodás kiszáríthatja a bőrt, mivel kimossa a természetes olajokat. A rövid zuhanyzás segíthet megtalálni a tökéletes egyensúlyt a nagyszerű bőr és a fenntarthatóság között, ez pedig egy olyan helyzet, amelyben mindenki nyer.

Fürdés vagy zuhanyzás?

A víztakarékosság egyszerű módja, ha fürdőkádat inkább kivesszük, és zuhanyzót teszünk be helyette. Bár a fürdés hihetetlenül pihentető és stresszoldó lehet, gyakran több vizet és energiát fogyaszt, mint a zuhanyzás. Miközben a zuhanyozással már vizet takaríthatunk meg, egy lépéssel így is tovább mehetünk: ha víztakarékos zuhanyfejet vásárolunk.

Amennyiben a helyi vízellátás nehézségekbe ütközik, az ország területét aszály sújtja, vagy csak egy kis pénzt szeretnénk megspórolni a havi számlán, érdemes elzárni a csapot, ahogy azt a Vaalve sem győzi eléggé kihangsúlyozni.

Használjunk víztakarékos zuhanyfejet

Sokan megnyitják a csapot, megvárják, míg eléggé meleg lesz, majd utána másznak be a kádba. Ez pár másodpercnyi hátrányt jelent, ami egy év alatt rengeteg pazarláshoz vezet. Sokkal jobban járunk, ha azonnal levesszük a ruhánkat, és még a csap megnyitása előtt elfoglaljuk a helyünket.

Így, amint megérkezik a melegvíz, már mehet is a zuhanyzás. Emellett ott vannak a víztakarékos zuhanyfejek, amik a nyomás szabályozásával vagy a víz levegőztetésével csökkentik a vízfelhasználást a zuhany alatt. Ez lehetővé teszi, hogy akár 30%-kal csökkentsük a literek számát, miközben továbbra is élvezhetjük a kényelmes zuhanyzást.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, rengeteg vizet megspórolunk

2023. december 28.|

A víz alapvető erőforrás. A legtöbbünknek takarékoskodnia, amikor csak tudunk. Ennek oka, hogy a víz nagyon szűkös erőforrás. Ugyanakkor bizonyos folyamatokhoz és tevékenységekhez ettől függetlenül szükségesnek számít. Nem véletlen, hogy takarékoskodnunk kell a vízzel, amikor