Gyors és egyszerű tippek az újrahasznosításhoz

Az újrahasznosítás egyre fontosabbá vált az elmúlt években. Bizonyítottan ez a legjobb módja a környezetet szennyező hulladék mennyiségének csökkentésének. Bár a fogyasztói társadalom kissé megnehezítette ezt a feladatot, egyre többen döntenek úgy, hogy újrahasznosítják az otthonukban található tárgyakat.

Annak ellenére, hogy sokuknak látszólag semmi haszna, számos trükköt és ötletet lehet alkalmazni, hogy ne kelljen kidobni őket.

A Pinteresten rengeteg jobbnál jobb ötletet találunk, amiket bármikor felhasználhatunk. Ezekben az apróságokban az a legjobb, hogy a lakáshoz is passzolni fognak, ugyanakkor nem kell a dekorációra költeni. Ha pedig az ingatlan eladásán gondolkodunk, akkor megspóroljuk a drága márkákat. Nézzük a legjobb ötleteket!

Újrahasznosítani egy leeresztett focilabdát

A leeresztett labdákat gyakran kidobják, mert már nem alkalmasak arra a célra, amire tervezték őket. Az anyaguk miatt azonban szórakoztató sporttáskát lehet belőlük készíteni. Csak egy cipzárra és egy akasztópántra van szükség hozzá. A végeredmény? Szenzációt fogunk okozni, amikor sportolni megyünk.

Műanyagpalack karkötők

Ez egy jó ötlet arra, hogy ne dobjuk ki a vizes vagy üdítős palackokat. Vágjuk őket több egy centis darabra, és kössük be szövetszalagokkal, hogy gyönyörű karkötőket készítsünk belőlük. Különböző szöveteket és nyomatokat kombinálhatunk, hogy mindenféle karkötő szülessen. Ráadásul egyedülállóak lesznek, és mindenkit meglepnek, valamint a gyerekeket is be lehet fogni.

Lámpa műanyag kanállal

Azokat az eldobható kanalakat, amelyek egy ünnepség után megmaradtak, újra felhasználhatjuk lámpa készítéséhez. Csak vágjuk le a kanalak alsó részét, és vékony ragasztóval rögzítsük őket szépen egy kannára vagy kancsóra. Amikor elkészültünk, akkor igazi dizájn-lámpát kapunk.

Rendező WC-papír gurigákból

A WC-papírból és hasonló termékekből készült gurigákból nagyszerű kábelrendezőt lehet készíteni, ami smink, ceruzák és hasonló apró tárgyak rendszerezésére is használható. Tegyünk több ilyet egy kartondobozba, és használjuk őket a tárgyak elkülönítésére. Ha nagyon unatkozunk, akkor be is festhetjük a gurigákat.

Képkeret egy befőttesüveggel

A meghitt és személyes ajándékok általában pénzbe kerülnek, azonban újrahasznosítással is megoldhatjuk. Ez abból áll, hogy egy fényképet helyezünk el egy üvegedényben, majd az edényt megtöltjük olajjal. A kép az üveg közepén lesz, miközben az olaj aranyozott színnel borítja be.

Kis állatok üdítőitalos fedővel

A műanyag palackoknak jellegzetes, kerek kupakjuk van, amik az alakjuk miatt kiválóan alkalmasak gyermekeknek szóló kézműves foglalkozásokhoz. Például kartonpapírra ragasztva aranyos kis állatokat készíthetünk dekorációnak. Egy másik jó megoldás, ha mágnessel rögzítjük őket, hogy az ajtóra vagy a hűtőre kerüljenek. Egy biztos, könnyed szórakozásban lesz részük a gyerekeknek.

Könyvespolcok könyvekkel

A könyvek szerelmesei gyakran halmoznak fel olyan könyveket, amelyeket talán soha többé nem használnak. Ahelyett, hogy a sarokba tennénk őket, dönthetünk az újrahasznosítás mellett, és készíthetünk belőlük egy gyönyörű könyvespolcot. Ezáltal meglepő vizuális hatást érhetünk el, ugyanakkor tisztelgünk az irodalom előtt, amely mindenkit meglep, aki ellátogat majd hozzánk.

Dekoratív gyertyák kupakkal

Egyes italfajták kupakjai kis díszgyertyákká alakíthatók át, amit a nappaliban vagy a hálószobában fogunk tudni bevetni. Ráadásul az elkészítésük is nagyon könnyű. Töltsük meg őket viasszal, tegyünk bele egy kis kanócot, és hagyjuk megszilárdulni. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne égethessenek meg semmit maguk körül.

Akasztók régi szerszámokkal

A szerszámok mindig hasznosak, hogy megkönnyítsék a ház körüli teendőket. Néhányuk azonban túl régi, és idővel lecseréljük őket a legújabbakra. Hogy ne vesszenek kárba ezek a szerszámok, hajlítsuk el őket, ragasszuk fel egy fafelületre, és már meg is vannak a legújabb fogasaink. Így egy hasznos és rusztikus dekorációt kapunk.

Régi izzókkal ellátott lámpák

Vannak régi izzóink? Vékony üvegüknek köszönhetően az izzók nagyon elegánsak, és remekül alkalmasak a dekorációhoz. Kezdetnek óvatosan törjük el őket a tetejüknél, töltsük meg olajjal vagy vízzel, és tegyünk bele kanócot. Már készen is vannak az új mécseseink.

Ékszeres doboz műanyag palackokkal

Mindannyian szeretnénk rendben tartani a fülbevalóinkat, gyűrűinket. De hogyan érhetjük ezt el, ha nincs megfelelő dobozunk vagy tárolónk? A legtöbb műanyag palack virág alakú talpából gyönyörű, többszintes ékszerdobozt készíthetünk, ahol az emeletek mennyiségéről is mi döntünk.

Ceruza szervezők konzervdobozokkal és palackokkal

Ha elegünk van abból, hogy a gyerekek zsírkrétái mindig a szoba közepén vannak, akkor csinálhatunk újrahasznosított tárolókat. Ehhez csak pár üres konzervdoboz fog kelleni, és már mehet is a csoportosítás. Kedvünk szerint válogathatunk a különböző méretű és színű konzervek közül, de akár utólag is díszíthetjük őket.

Ezek és az ezekhez hasonló tippek nemcsak a pénztárcánkat, hanem a Földet is megvédik.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres