Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha olyan tevékenységekről beszélünk, mint a wellness hétvége.

A fenntarthatóság meghatározása: miről beszélünk?

A fenntarthatóság definíció szerint a jelenlegi szükségletek kielégítését jelenti anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékét. Innen ered a fenntartható fejlődés gondolata, mint a fejlődés olyan módja, amely fenntartja ezt a kényes egyensúlyt, ami nem veszélyezteti a jövő erőforrásait. Nem szabad megfeledkeznünk a jövőről!

Ebből számos más fogalmat is kiragadhatunk, például a környezeti fenntarthatóság meghatározását, amely a biológiai sokféleség megőrzését hangsúlyozza anélkül, hogy le kellene mondanunk a gazdasági és társadalmi fejlődésről. Aztán ott van a gazdasági fenntarthatóság, amely biztosítja, hogy a környezeti és társadalmi fenntarthatóságra törekvő tevékenységek nyereségesek legyenek. És végül meg kell említeni a társadalmi fenntarthatóságot, amely a lakosság kohéziójára és stabilitására törekszik.

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés végső soron azon az elven alapul, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat nem lehet válogatás nélkül kimeríteni, a természeti erőforrásokat védeni kell, és minden embernek egyenlő lehetőségekhez kell jutnia. A fenntartható fejlődésnek meg kell oldania a nagy globális problémákat, például az üvegházhatást vagy az ózonréteg pusztulását, a tiszta vízhez való hozzáférést vagy a túlnépesedést.

A megújuló energiák melletti végleges elkötelezettség szükségessége a fenntarthatóság másik nagy problémája: a hagyományos energiák, például az olaj fogyasztása olyan környezeti romlást okoz, amely hamarosan visszafordíthatatlan lesz.

Ennek ellenére az első cél, amelyet a fenntarthatóságnak el kell érnie, a globális tudatosság megteremtése: egyszer és mindenkorra meg kell értenünk, hogy egymással kapcsolatban álló bolygón élünk, hogy tetteink hatással vannak másokra, és hogy a ma meg nem hozott döntéseink a holnap gyermekeire is kihatással lesznek.

A víz és a fenntarthatóság

A SPA-k és szaunák a környezet iránti elkötelezettség és a bolygó iránti egyértelmű elkötelezettség jegyében egyre inkább fenntarthatóvá válnak. Sok neves cég szakosodik arra, hogy nagy fürdők, szállodák és magas rangú magánszemélyek (akik megengedhetnek maguknak egy privát fürdőt) számára építsenek vízteret, de mindig egy olyan javaslattal reformálják meg a fürdővilágot, amelynek célja a víz és az energia maximális kihasználása.

Az új wellness-területek az élet, az egészség és a jólét forrását jelentik, ahol a főszereplő a H2O nevű folyékony elem. A víz a hidroterápiás kezelések révén terápiás céllal használható a csont-, izom- vagy keringési betegségek és rendellenességek, például a szorongás, a stressz és a szellemi kimerültség javítására.

Ugyanez a víz egyben nélkülözhetetlen árucikk és a bolygó életének egyik legnagyobb erőforrása is. Ezért jó, ha környezetbarát megoldásokkal tekintünk a jövőbe. Minden kis lépés fontosnak számít. Ha elzárjuk a vizet, miközben mossuk a fogunkat, és az is, ha a szemetet a kukába dobjuk, nem pedig a földre. Sok kis lépés felér a naggyal, és együtt biztosan jobban tudunk vigyázni a Földre.

A fentartható szauna már létezik

Vannak a környezet iránt elkötelezett vállalatok, amelyek a természeti erőforrások felelős felhasználásával tervezik wellness-projektjeiket: a vízvisszavezetéssel ellátott zuhanyzók, a szabadidős medencék és a vízzel fűtött nyugágyak csak néhány példa. A szaunákhoz feltaláltak olyan rendszereket, amely több mint 40%-kal csökkenti a szaunák energiafogyasztását. Az infraszauna.org szerint egy infraszauna a hőmérséklete 50 fok körül szokott lenni, és az új megoldásoknak hála egyáltalán nem kell sok energiát elfogyasztani ehhez.

A fenntartható wellness-terület tervezésekor figyelembe veendő tényezők

– Gazdasági beruházás. Ezeknek a vízvisszaforgatási és energiatakarékossági eljárásoknak a megvalósítása a kezdeti beruházást drágábbá teheti, de hosszú távon kifizetődőbb.

– A higiénia strukturálása. Az újrahasznosított vizet differenciált szennyvízhálózaton keresztül egy aknába vezetik, ahonnan az általános szennyvízcsatorna-csatlakozásba vagy egy tartályba, ahonnan a tisztítóvezeték indul.

– Tér. A berendezések elhelyezéséhez bizonyos mennyiségű hely szükséges, amely a vízvisszanyerőmű méretétől függően 20 és 40 négyzetméter között változhat.

Mit tehetünk mi?

Érdemes a változást kicsiben kezdeni. Nézzük meg, hogy hol kell javítanunk a lakáson belül. Lehet ez víz, szemét, vagy bármi más. A megfelelő hőszigetelés szintén fontos szempont, mivel segít abban, hogy kevesebb energiát fogyasszunk. Érdekes, de az olyan apróságok, mint az internet rendeltetésszerű használata is segít csökkenteni a villanyszámlát. Ha pedig nyaralni megyünk, akkor válasszunk olyan úti célt, ahol fentartható megoldásokkal segítik a bolygónk jövőjét.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres