Az őstermelői értékesítés új szabályai 2021.

A nyári jó idő és a zöldség – gyümölcsszezon, valamint a piacozások beköszöntével egyre több őstermelő is szeretné árusítani termékeit. Ehhez azonban érdemes tisztában lenni a legújabb, 2021-es őstermelői értékesítésre vonatkozó előírásokkal is.

2021. január elsejétől ugyanis hatályba lépett a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény és ezt követően az annak végrehajtására kiadott 665/2020. kormányrendelet, átfogóan szabályozva a mezőgazdasági tevékenységet folytatókat és az őstermelői értékesítés szabályait.

Az árusítás szabályai

A  mezőgazdasági őstermelő kizárólag a saját gazdaságában előállított terméket értékesítheti, feltéve, hogy az szerepel az őstermelői nyilvántartásban. Az árusításnak is komoly feltételei vannak, az őstermelő nevében csakis és kizárólag annak közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja árusíthat. Ez a családi gazdaságok esetében a tagokra és alkalmazottakra vonatkozik. Ezen felül az árusítás helyén kötelező kihelyezni jól látható helyen a „saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, ugyanúgy, mint az őstermelő FELIR és Nébih tevékenységazonosítóját.

A Nébih ellenőrzés szabályai

A mezőgazdasági igazgatási szerv (Nébih) jogosult ellenőrizni az őstermelő tevékenységét a mezőgazdasági őstermelő által közölt és nyilvántartásba vett adatok, az értékesített őstermelői termék származását és nyilatkozatok valódiságát és az őstermelői tevékenység során előállított termékek értékesítésének jogszerűségét is.

A Nébih az ellenőrzés során adminisztratív jelleggel jogosult próbavásárlást végre hajtani, az eljárást a helyszínen kép – illetve hangfelvétel segítségével dokumentálni és az őstermelő értékesítési helyszínéül szolgáló piac, vásár, helyi termelői piac üzemeltetőjétől adatokat bekérni, a hely használatának szabályszerűségét vizsgálni.

Amennyiben az őstermelő tevékenységére vonatkozó adatai eltérnek a nyilvántartásban szereplő adatoktól, olyan terméket értékesít, amelyet nem vett be az őstermelői nyilvántartásba, a nyilvántartási feltételek már nem állnak fent, az általa értékesíteni kívánt termék mennyisége minimum 20%-kal több mint amennyit a saját gazdasági adatai alapján lehetősége van termelni, úgy a Nébih el is tilthatja az őstermelőt annak őstermelői tevékenységtől.

A Nébih által kiszabott büntetések mértéke függ a büntetendő szabálysértéstől. A „saját őstermelői tevékenységből származó termék” felirat helyszíni hiánya, vagy a FELIR és a tevékenységazonosító hiánya esetén az őstermelőt legfeljebb 100 ezer forintra büntetheti.

Azonban, ha az őstermelő tevékenységi adatai és annak nyilvántartásban szereplő adatai eltérnek, az értékesíteni kívánt mennyiség 20%-kal meghaladja a saját gazdasági adatai lehetőséget adó mennyiséget, be nem terméket értékesít, úgy legfeljebb 500 ezer forintig büntethető. Ezt a bírságot a Nébih az őstermelői tevékenységet jogszerűtlenül folytató személlyel, illetve az őstermelői családi gazdaságokkal szemben is ugyanúgy kiszabhatja a fentebb megállapított esetekben.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Környezetünk megóvása érdekében vásárolj kézműves tárgyakat

2021. szeptember 25.|

A környezetvédelem egy olyan társadalmi tevékenység, ami egyre több embert érdekel, és lassan mozgalommá alakul. A cél, hogy az ökológiai károkat megelőzzük, mérsékeljük és elhárítsuk. De amikor vásárolni indulunk, és meglátjuk a tévében reklámozott asztalt,

Szúnyogriasztó növények a kertben

2021. szeptember 23.|

A kellemes nyári esték ma már nem a beszélgetésről a közös családi élményekről szólnak, hanem a bosszantó szúnyogcsípésekről. Azonban a zümmögő szomszédok mellett a legyek, a hangyák, a pókok, a bolhák és a csótányok is

Minden, amit a szórt purhabról tudni érdemes

2021. szeptember 21.|

Nagy valószínűséggel már mindenki hallott a poliuretánról, amit sokan csak purhabként emlegetnek. De mi ez az anyag valójában? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell róla.