Az okosórák környezetre gyakorolt hatásai

Olyan okosórát hoztak létre, amely mindössze 40 óra alatt feloldódik a vízben. Ezzel az új technológiai áttöréssel a gyártók olyan elektronikus eszközök sorát hozhatják létre, amelyek vízzel érintkezve könnyen újrahasznosíthatók.

A fel nem használt mobiltelefonok, táblagépek, számítógép-alkatrészek vagy akár okosórák formájában keletkező elektronikai hulladékok károsak a környezetre és az emberi egészségre is. Ha sikerülne kidolgozni valamilyen módszert arra, hogy könnyen újrahasznosíthatóvá tegyük őket, az segítene abban, hogy a bolygónkat sokkal fenntarthatóbbá tegyük.

Vízben oldódó órák

A kínai Tianjin Egyetem kutatói most egy olyan nanokompozit áramköri lapot hoztak létre, amely képes szétesni, ha bizonyos ideig vízbe merítik. Az áttörésük tesztelésére egyfajta funkcionális okosórát hoztak létre, amely mindössze 40 óra alatt képes volt feloldódni.

Az ehhez az eredményhez vezető út azonban nem volt könnyű, mivel a korai tesztek során olyan cinkalapú vegyületet fejlesztettek ki, amely jól oldódott a vízben, de nem volt elég jó az elektronikához. Ezután módosították a cink nanokompozitot, és ezüst nanodrótokat adtak hozzá, ami nagymértékben vezetőképessé tette azt.

Amikor elérték az optimális eredményt, egy 3D nyomtatott polivinil-alkohol burkolatba helyezett, több nanokompozit nyomtatott áramköri lapot tartalmazó okosórát készítettek. Ez az okosóra teljesen funkcionális, még a pulzusszám, a vér oxigénszintje és a lépésszám mérésére is képes. Mint már említettük, mindössze 40 óra alatt képes volt feloldódni a vízben.

Már csak az óra alkatrészei, például a szerves fénykibocsátó diódás kijelző és a mikrokontroller, valamint bizonyos ellenállások és kondenzátorok maradtak, amelyeket az áramkörbe integráltak.

Miért veszélyesek a mai okosórák a környezetre nézve?

Ma leginkább az akkumulátorok miatt kell aggódnunk, amik veszélyt jelentenek az egészségünkre és a környezetre. Az akkumulátorok olyan kémiai vegyületeket tartalmaznak, amelyek rendkívül károsak.

Egyetlen higanyos akkumulátor például 600 000 liter vizet szennyezhet. Az alkáli elemek majdnem kétszer ennyit. Például 40 AA elem teljesen elszennyez egy professzionális úszómedencét.

Az akkumulátorok összetevői:

  • A higany rákkeltő elem. A higany nagyfokú expozíciója károsíthatja a szervezetet.
  • Az ólom károsíthatja az idegrendszert, a veséket és a reproduktív rendszert. Ez is egy olyan elem, amely nem bomlik le könnyen, és üledéket képez.
  • A lítium mérgező elem, és nagyon gyorsan kitágul, ha vízzel érintkezik. Ezért kockázatot jelent a vízvezetékekben és a hulladéklerakókban.
  • A kadmium rákkeltő anyag. Nagy dózisban halált okozhat. A kadmium tartalmú ételek fogyasztása vagy a kadmiumot tartalmazó víz ivása rendkívül veszélyes.
  • A hulladékégetésből nikkel kerül a légkörbe. A nikkellel szennyezett levegő belélegzése veszélyes.

Mind az elemek, mind az akkumulátorok összetett elemekből állnak, amelyek kockázatot jelentenek a társadalomra és a környezetre!

Hogyan használjuk ki az okosórákat úgy, hogy kevésbé szennyezzük a környezetet?

Kár lenne azt mondani, hogy nem kell okosórát vennünk. Ma az okosórát úgy lehet viselni, mint egy ruhadarabot, holott ezek inkább a mobiltelefonunk meghosszabbítására hasonlítanak. Az igazság az, hogy ezek az okosórák képesek arra, hogy apró képernyőjükön szinte minden alapvető információt átadjanak, amire szükségünk lehet, anélkül, hogy be kellene kapcsolnunk a mobiltelefont: legyen szó Viber üzenetek ellenőrzéséről (és megválaszolásáról), az időjárás ellenőrzéséről, rádió vagy zenehallgatásról, GPS-ről, hírek olvasásáról, sőt, akár telefonhívások indításáról.

A legmélyebb és leghasznosabb funkció azonban valószínűleg a fizikai megfigyelés. Legyen szó edzésprogramok kialakításáról, arról, hogy tudjuk, hány kalóriát fogyasztottunk el a nap folyamán, vagy egyszerűen csak arról, hogy hány percig voltunk aktívak, e kütyü fejlődése elsősorban ezen az úton haladt: az egészség irányába. Néhány gyártó számára ez a fő szempont.

A hőmérők, gyorsulásmérők, lépésszámlálók, barométerek, magasságmérők, iránytűk, pulzusmérők, oxigénfogyasztás-mérők és még a stresszmérők is a mai okosórák architektúrájának elengedhetetlen részét képezik. Ebben az értelemben a fizikai aktivitás nyomon követésének lehetőségei rendkívül hasznosak lehetnek az ellenőrzés és az adatok szempontjából, de némileg rabszolgasorba is taszíthatnak.

Az okosórák jelenlegi színvonala meglehetősen homogén, bár összességében vonzó növekedési rátával. Ha azonban szeretnénk vigyázni a környezetünkre, akkor érdemes jól meggondolni a vásárlást. Ha félévente új órát választunk, akkor a régi a szemetesben köti ki, amivel tovább rontjuk a környezetet.

Íme néhány tipp a környezettudatosságért:

  • Csak olyan okosórát vegyünk, amit évekig fogunk használni.
  • Nyugodtan vásároljunk használt terméket, ezzel is csökkentve az új órák gyártását.
  • Ha már nem akarunk használni egy eszközt, akkor próbáljuk meg eladni vagy elajándékozni, ne menjen azonnal a kukába.
  • Ha már okosóránk van, akkor használjuk ki az előnyeit és mozogjunk sokat.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres