Az elhízott kutyák fogyásterve

Ma a kutyák 60 százaléka túlsúlyos, amiért az extra száraz táp vagy a finom jutalomfalatok a hibásak. Ez a jelenség sokkal több problémával jár, mint hinnénk, mivel a kedvencünk ízületi betegségtől, anyagcserezavartól és krónikus gyulladásoktól is szenvedhet. Emellett tapasztalni fogjuk, hogy a négylábú nem olyan energikus, és végül az élete is lerövidül.

Ma a túlsúly ugyanolyan probléma, mint az alultápláltság, azonban lényegesen könnyebben kezelhető.

Vegyük észre a bajt

Eleinte a kutya és a gazdája is megszenvedi a döntést, de mindig gondoljunk arra, hogy a fogyás hatására javulni fog a kedvencünk életminősége. Nemcsak az energiáját kapja vissza, hanem a krónikus betegségek sem veszélyeztetik annyira. Azonban a tényleges túlsúly nem mindig vehető észre. Ahogy a szülők elfogultak a gyerekükkel, úgy a gazdik is más szemmel nézik a négylábúakat. Az első árulkodó jelek általában kölyökkorban kezdődnek, ahol a kutyus pufibb a többinél. Érdemes megnézni egy túlsúly táblázatot, és nagyon fontos megkérdezni az állatorvost is, aki amúgy nem szokta szóvá tenni.

Vannak olyan fajták, amik sokkal jobban hajlanak a túlsúlyra. Ezeknek a kiskedvenceknek lassabb az anyagcseréjük, ami előbb vagy utóbb meg fog látszani. A Labrador, a Corgi, a Mopsz, a Tacskó vagy a Beagle is az érzékeny kutyák között szerepel, úgyhogy legyünk még jobban résen. A szakértők szerint már 12 hetes kortól ellenőrizhetjük az állat súlyát, hogy még idejében megelőzzük az elhízás lehetőségét. Rendszeres mozgással és diétás tápszerrel megoldhatjuk a problémát.

Az elhízás okai

A kutya kövérségének egy oka szokott lenni: az étrend. A kor és az egészség mindig meghatározza, hogy milyen és mennyi táp adható a kiskedvencnek, ezt pedig a legtöbb gazdi nem szokta betartani. De mi járul hozzá az elhízáshoz? Nézzük!

  • Kor: minél idősebb a kutya, annál jobban kell figyelni az étkezésére.
  • Fajta, genetika: vannak kutyák, akik kevesebb energiát igényelnek, vagy hajlamosak az elhízásra.
  • Ivartalanítás: az egyik mellékhatása éppen az elhízás.
  • Túletetés: a száraz tápok és a jutalomfalatok szoktak a tettesek lenni. Érdemes naponta többször adni kis adagokat.
  • Mozgáshiány: ahogy az embernél, úgy a kutyáknál is nagyon fontos a mozgás. Ha nem mozog, akkor kevesebb kalóriát éget.
  • Nem: a nőstény kutyák hajlamosabbak az elhízásra.

Bármi legyen a probléma, ha kezelni akarjuk, akkor változtatni kell az étkezési szokásain. Csak a gazdin múlik, hogy a kedvence visszanyeri-e régi állapotát.

A megfelelő etetés fontossága

Ha szeretnénk figyelni a kedvencünk jólétét, akkor ne válasszuk a szabadon etetést. Lehet, hogy pár évig működni fog, de ha megváltoznak a hormonok, akkor nehéz lesz megszoktatni vele az új rendet. A kiadós étkezések helyett többször kell kis adagokat elhelyezni elé, így sokkal több kalóriát fog elégetni. A szakemberek tanácsa szerint ki kell számolni, hogy hány kalóriára van szüksége a kutyának, majd ez alapján kimérni a tápot.

Nem szabad megfeledkezni a hozzá tartozó jutalomfalatokról, mivel az apró nasikban rengeteg kalória szokott megbújni. Az állatorvosok tanácsa szerint a jutalomfalat nem haladhatja meg az étrend 20 százalékát.

Meg kell említeni a sétáltatást. A gazdik azt hiszik, hogy a ház körüli séta egyenlő a sporttal, pedig ez nem így van. A mozgás nemcsak a fogyás miatt fontos, hanem az unalom elűzése miatt is. Minél kevesebbet mozgunk vele, annál nagyobb az esélye, hogy elhízik. Azok a kutyák, akik egyedül élnek otthon, lényegesen inaktívabbak. Az ő anyagcseréjüket a szociális interakció segíti, ami lehet ember vagy másik kutya. Ha például otthonról dolgozunk, és van időnk játszani vele, akkor a kutya nagyobb eséllyel küzdi le az unalmat és a kövérséget, mintha felé sem néznénk.

Fogyásterv lépésről lépésre

Amennyiben már megtörtént a gond, és a kis kedvencünk egyre inkább egy labdához hasonlít, akkor eljött az ideje a cselekvésnek. Első lépésként számoljuk ki, hogy mennyi az állat ideális testsúlya, vagy nézzük meg interneten, hogy az adott fajta hány kiló szokott lenni. Persze, ez több dologtól függhet, így érdemes inkább az állatorvossal beszélni a tervünkről, így szakszerű segítséget kapunk.

A fogyás lényege, hogy a kutya a zsírból veszítsen, ne pedig az izomból, így fehérjedús eledelek fognak kelleni. A fehérje lebontásához mindig több energia szükséges, úgyhogy mindenféleképpen növeljük a fehérje adagot. Az új étrend lényege, hogy kevesebb kalória legyen benne, ugyanakkor a vitamintartalom nőjön, mivel a kutyának szüksége van a tápanyagokra. Az első napokban a kedvencünk rossz néven veheti a kevesebb tápot, úgyhogy válasszuk a rostban gazdag ételeket az űr kitöltésére.

A könnyű és biztos adagolás érdekében válasszuk a mérőpoharakat, és ne próbáljunk szemmel etetni. Az állatorvosok szerint érdemes kutyakonzerveket választani, mivel ezeknek sokkal magasabb a víztartalma, tehát kevesebb kalóriát fog elfogyasztani a kutya.

Innentől kezdve csak arra kell figyelni, hogy a napi mozgásadagot is növeljük, bár legyünk fokozatosak. A kedvencünk hozzá fog szokni az új szabályokhoz, csak idő kérdése. Legyünk türelmesek és határozottak, így bebiztosítjuk, hogy a kutyus visszanyerje az eredeti alakját.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Környezetünk megóvása érdekében vásárolj kézműves tárgyakat

2021. szeptember 25.|

A környezetvédelem egy olyan társadalmi tevékenység, ami egyre több embert érdekel, és lassan mozgalommá alakul. A cél, hogy az ökológiai károkat megelőzzük, mérsékeljük és elhárítsuk. De amikor vásárolni indulunk, és meglátjuk a tévében reklámozott asztalt,

Szúnyogriasztó növények a kertben

2021. szeptember 23.|

A kellemes nyári esték ma már nem a beszélgetésről a közös családi élményekről szólnak, hanem a bosszantó szúnyogcsípésekről. Azonban a zümmögő szomszédok mellett a legyek, a hangyák, a pókok, a bolhák és a csótányok is

Minden, amit a szórt purhabról tudni érdemes

2021. szeptember 21.|

Nagy valószínűséggel már mindenki hallott a poliuretánról, amit sokan csak purhabként emlegetnek. De mi ez az anyag valójában? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell róla.