Az Amazonas mára nemhogy akadályozza, hanem segíti a klímaváltozást

A Guardian beszámolója alapján egy friss kutatás szerint, az Amazonas több, mint egymilliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki, ami azt eredményezi, hogy több gázt juttat a levegőbe, minta amennyit el tudna nyelni. A tanulmányt egy alapos, évtizedes kutatás előzi meg, mely során 4500 méter magasságból repülőkkel vettek mintákat az Amazonas esőerdőjének levegőjéből.

A vizsgálatok megállapították, hogy a legnagyobb felelős a tendenciában az erdőtű, amelyet a brazilok sokszor szándékosan idéznek elő, ezzel teremtve nagyobb gazdasági területet, leginkább marhagazdálkodás és szójatermesztés céljából. A problémában Brazília elnöke nem partner, nem ismeri el a tanulmányokat, úgy véli, hogy a statisztikák hazudnak.

Súlyosbodó állapotok, ördögi körforgás

Az egyre sűrűsödő erdőtüzeken túl, az esőerdők állapotának jó részét a magas hőmérséklet és az Amazonas délkeleti részén uralkodó szárazság okozzák – ezek által ugyanis az erdő még több szén-dioxidot bocsát ki magából. A leginkább aggasztó kutatási eredmény, hogy hála a szomszédos területek sokéves erdőtüzeinek, még a térség egy része még a tüzek nélkül is szén-dioxid kibocsátóvá vált.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az a térség esőinek nagy részét a fák idézik elő, ebből kifolyólag a nagy mennyiségű kivágott erdő kevesebb esőt jelent, ami további szárazsághoz és hőhullámhoz vezet, ez pedig még több fa halálát okozza.

A helyzetet súlyosbítja, a brazil űrkutatási intézet (INPE) munkatársa, Luciana Gatti elmondása alapján, hogy az erdők égése háromszor annyi szén-dioxidot termel, mint amennyit a fák el tudnának nyelni.

A Jair Bolsonaro vezette brazil kormányt olyan erőteljes kritikák érik az elszaporodó erdőtüzek és a12 éve nem tapasztalat erdőirtás miatt, hogy egyes európai országok blokkolni szeretnék a Brazíliával való kereskedelmet, ha a kormány továbbra sem hajlandó fellépni az erdőirtás ellen. A helyzet egyre inkább szorítja az államot, a világ pedig a kormányfő válaszára vár.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

John Deere (traktor) története

2021. augusztus 30.|

John Deere a mai napig a mezőgazdasági és erdészeti világ élén menetel, annyira felkapott, mint az italok között a Coca Cola. Nincs olyan hely a bolygónkon, ahol ne nyomtatnák a nevét valamelyik traktorra, ami hozzájárul,

Az elhízott kutyák fogyásterve

2021. augusztus 26.|

Ma a kutyák 60 százaléka túlsúlyos, amiért az extra száraz táp vagy a finom jutalomfalatok a hibásak. Ez a jelenség sokkal több problémával jár, mint hinnénk, mivel a kedvencünk ízületi betegségtől, anyagcserezavartól és krónikus gyulladásoktól