Agrárcenzus 2020: A KSH 2020-ban teljes körű mezőgazdasági összesírást készített

A 2020-as évben a KSK úgy döntött, hogy a mezőgazdaság teljes körű összeírást is célul tűzi ki. Erre azért volt szükség, hogy az összegyűjtött adatok alapján pontosabb, és valósághűbb képet kaphassanak a magyar mezőgazdaság helyzetéről, és természetesen a bekövetkező változásokról is.

Ezek az adatok nem csak a kormány számára fontosak, hanem a gazdálkodók, a versenyszféra, civil szervezetek és az unió intézményei számára is. A pontos adatok tükrében jobban nyomon követhetőbbé válik a hazai és az EU-szintű támogatások hatása is.

Emellett a kormány döntéshozói is célirányosan tudnak döntést hozni, a gazdálkodók érdekeit szem előtt tartva. Mivel a 2020-as évben a koronavírus járvány nem tette lehetővé az adatok összeírását személyes módon, így az egészségügyi szabályok betartásával történt az adatok összegyűjtése. Az online kitöltésre június 1. és június 30. között volt lehetőség, míg az adatfelvétel összeírási feladatokat október 1. és december 15. között végezték. De kiket is érintett az összeírás pontosan és milyen adatokat gyűjtött összes a KSH?

Milyen adatok kerültek összesírásra?

Az adatok összeírása az EU jogszabályok alapján történ. Egyfelől összeírásra kerültek az alapvető mutatók, másfelől úgynevezett modulmutatókat is összeírása is megtörtént, mely azonban nem teljes körűen, hanem kisebb mintán történ.

Az alapvető adatkörök a következők voltak:

  • a gazdaság azonosító adatai, mint a cégnév, a gazdaság típusa, a gazdaság helye, tehát az alapvető adatok
  • a gazdaság irányítójára vonatkozó adatok: jellemzők és egyéb gazdálkodással kapcsolatos azonosító adatok
  • a földhasználatra vonatkozó adatok: művelési ágakra vonatkozó jellemzők, és a használat jogcímei
  • a gazdaság növénytermesztésére vonatkozó adatok
  • a gazdaság állatállományára vonatkozó adatok: kor és ivar

A modul adatkörök pedig a következő adatokat tartalmazták:

  • a gazdaságban munkát végzőkre vonatkozó adatok
  • a gazdaság egyéb, nem mezőgazdasági jellegű tevékenységeire vonatkozó adatok
  • az állattartás épületeire, trágyakezelésre vonatkozó adatok
  • az alkalmazott mezőgazdasági termelési módszerekre vonatkozó adatok

A KSH a biogazdálkodásra és a vidékfejlesztési támogatásra vonatkozó információkat ezen kérdőívvel nem gyűjtötte összes, ezeket az adatokat ugyanis az adminisztratív adatbázisból vette át, hogy csökkentse az adatszolgáltatói terheket.

Kiket érintett az összeírás?

Szintén lényeges kérdés, hogy ez az adatgyűjtés kikre vonatkozott. Az Agrárcenzus 2020 minden olyan egyéni gazdaságot érintett, mely értékesítési céllal végzett vagy végez termelést az adminisztratív adatok alapján, illetve azokat a mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet is érint, melyek a KSH adatai alapján mezőgazdasági regiszterébe kerültek.

Az adatszolgáltatás a fent említetteknek kötelező volt a a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény 24. és 26. §-a alapján. Az adatok összesített eredményei a KSH honlapján nyilvánosan elérhetőek.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Egyre népszerűbbek a természetes gyógymódok

2023. augusztus 21.|

Manapság a környezettudatosság és természetes megoldások egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. A népi gyógyászat szerepe is egyre inkább felerősödik, és sokan a mesterséges készítmények helyett inkább a természetes anyagok felé fordulnak, melyeket már nagyanyáink és dédanyáink

Környezetbarát építkezés, energiahatékony házak

2023. május 21.|

Sokan törekednek arra, hogy környezetbarátabb, fenntarthatóbb gyakorlatokat építsenek be az életükbe. Ezek a törekvések pedig nemcsak a hétköznapokban jelennek meg, hanem olyan alkalmakkor is, mint az építkezés.

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha