A környezettudatos élet a lakásban kezdődik

A technológia és a környezet közötti kapcsolat egy olyan öko megoldás, ami az emberek kötelessége. A világ folyamatosan változik, és a mi felelősségünk, mint a világ lakói, hogy megőrizzük a csodákat, amelyeket ad nekünk.

Becslések szerint 2025-re a világ népessége újabb milliárd fővel fog növekedni, és 2030-ra 60%-kal több energiára lesz szükség, mint ma. Ezért váltak feltétlenül szükségessé a zöld alternatívák.

A zöld, tiszta vagy környezetbarát technológia olyan technológia, amelyet a környezet károsítása nélkül használnak. Az úgynevezett öko-hatékonyságon alapuló megoldások vagy eszközök tervezéséből áll, amely garantálja a jó teljesítményt, így csökkenti a környezeti hatást.

Ezeket a technológiákat a költségek csökkentésére tervezték. Az a lényeg, hogy minél kevesebb energiaforrás felhasználásával minél többet tudjunk termelni, miközben megfékezzük az emberi tevékenységek negatív hatásait. Ahhoz, hogy valóban zöld technológia legyen, két tényezőre van szükség:

Alacsonyabb villamosenergia-fogyasztás: új készülékek, amelyek kevesebb áramot fogyasztanak.

A mérgező elemek használatának csökkentése: az emberre és a természetre rendkívül veszélyes anyagok nélkül készült termékek.

Az otthoni környezettudatosság

A zöldebb élet megteremtésének első lépése, hogy a változást a saját otthonunkban kezdjük el. Manapság azt mondhatjuk, hogy a kevesebb több, különösen akkor, amikor megpróbáljuk csökkenteni az energiafogyasztásunkat, hogy segítsük a környezetünk megóvását. De akkor miért ne kezdhetnénk otthon a zöld átalakítással? Számos módja van a fogyasztás csökkentésének, ami nemcsak a bolygónk miatt fontos, hanem a pénzmegtakarításban is segít. Ide tartozik az újrahasznosítás, a városi kertek és a technológia integrálása is. Nézzünk rá pár példát.

Az esővízgyűjtő rendszerek könnyen elkészíthetők, olcsók és nagyon hasznosak a nyári hónapokban. Ezek a víztartályok a ház csatornájához csatlakoznak, ahol összegyűjtik és tárolják a később felhasználható esővizet. Minden kertnek szüksége van vízre, miért ne használhatnánk éppen az esőt? A bátrabbak fürdéshez és mosáshoz is ezt a megoldást választják.

A következő lépés a mosdóban keresendő. Sokan nem is sejtik, hogy a legtöbb vizet a WC fogyasztja, pontosabban a teljes vízmennyiség 30 százalékát. Éppen ezért beépíthetünk egy kétöblítéses WC-t, amivel felezzük a kiadásokat. A kettős öblítési rendszer hatról négy literre csökkenti a felhasznált vízmennyiséget a folyadékok és a szilárd anyagok esetében.

A víz után jön a napenergia. Szinte mindenkinek napi szinten szüksége van meleg vízre. Európa számos részén több hónapon keresztül naponta süt a nap, és a napkollektoros vízmelegítők jól működnek. A napenergia használata csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, és mivel a nap ingyen van, a havi számlákat is lejjebb viszi. Az energiapaneleket rögzíthetjük a tetőn, a fenntartásuk olcsó, és egész évben működnek.

Végül nézzük meg az elektromos eszközeinket. Érdekes, hogy az általunk felhasznált energia mintegy 15 százaléka a készenléti üzemmódban lévő elektromos készülékekből származik. Megoldhatjuk ezt a problémát azzal, ha intelligens konnektorokat vásárolunk, mivel ezek figyelik és vezérlik a készülékeket. Amikor valami készenléti üzemmódban van, az energiafogyasztás csökken, és az intelligens csatlakozó nem ad neki több energiát. Másrészt, amikor egy készülék használatban van, az áramellátás továbbra is biztosított.

A készenléti üzemmód alól a hűtő és a riasztórendszer képez kivételt, mivel ezeknek folyamatos áramellátásra van szükségük. Ha azonban a számítógépet és a tévét lekapcsoljuk, akkor a megtakarítás a videómegfigyelő rendszerünkhöz megy, így nem keletkezik még több költség.

Fenntartható internethasználat

A Viber vagy a Facebook megnézése. Egy gyors e-mail küldés. Weboldalak látogatása. Ezek a dolgok látszólag jelentéktelen tevékenységnek tűnnek, ha azonban összeadjuk őket az összes felhasználóval akkor hatalmas számokat kapunk. Az internethasználat annyi energiát pazarol el, mint a légiközlekedés egy év alatt. Mit tehetünk a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében? A belga Energuide magazin a következő tippeket adja az internet fenntarthatóbb használatához.

  • Minél kisebb az email-ben küldött dokumentumok mérete, annál jobb.
  • Ha lehet, akkor kerüljük a csatolmányokat, mivel a hipertext linkek és a tömörített fájlok sokkal gazdaságosabbak.
  • Attól, hogy cuki állatos képeket kapunk, még nem kell tovább küldenünk.
  • Ha mi is azok közé tartozunk, akik több ezer olvasatlan és olvasott e-mailt tárolnak, akkor eljött az ideje a törlésnek. Ne feledkezzünk meg a lomtárról sem.
  • A sok olvasatlan levél egyik megoldása, ha leiratkozunk a hírlevelekről.
  • Sokan minden áron a keresőmotorokat használják, pedig sokkal gazdaságosabb, ha a weboldal címét írjuk be. Az előbb említett riasztórendszerek esetében használjuk inkább az applikációkat.
  • Ha mindig ugyanazokat az oldalakat keressük fel, akkor legyenek kedvencként elmentve.
  • Az okostelefonokon van egy optimalizálási funkció, ami leállítja a háttérben futó appokat, és a memóriaterületet is rendszeresen törli, használjuk bátran.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres