A klímaváltozás ellen a Marsra sem tudunk elmenekülni

Ahogyan a klímaváltozás egyre szorítóbb problémává válik, minden utat körbejárunk annak érdekében, hogy valamiféle kiutat találjunk ebből a helyzetből. A lehetséges opciók közül – hála a technológia ugrásszerű fejlődésének az elmúlt időszakban -még mindig az egyik legkecsegtetőbbnek a Marsra költözést tartja a társadalom egy jó része.

Rossz hír azonban azoknak, akik bizakodva gondolják, hogy hamarosan hátra hagyhatjuk kis bolygónkat, hogy a Marsra való költözésnek megannyi akadálya van és nagyon úgy tűnik, hogy időben, tudásban és bizony erőforrásban is meghaladná képességeinket a Föld populációjának átköltöztetése.

A pillanatnyi öröm, hogy a NASA Perserverance nevű mars járója sikerrel vont ki belélegezhető oxigént a Mars légköréből, hamar tova foszlott, amikor kiderült, hogy az oxigén a problémának csak egy kicsiny részét jelenti.

Mi is teszi olyan különlegessé a Földet?

A kutatások ma már teljesen tökéletesen bizonyítják, hogy megannyi feltételnek kell ahhoz megfelelni egy bolygónak, hogy az emberi élet számára alkalmas lehessen. Példának okáért kell, hogy rendelkezzen légkörrel, ami miatt koránt sem mindegy, hogy mekkora egy adott bolygó. Az olyan méretű gázbolygók, mint a Jupiter vagy a Szaturnusz, meg tudják tartani légkörüket, hála gravitációjuk erejének.

Viszont a gázbolygók nem jöhetnek számításba, ugyanis nekünk az élethez elengedhetetlen a felszíni víz. A felszínen elfolyó vízhez pedig felszín is szükséges, így kőzetbolygóban tudunk csak gondolkodni a továbbiakban is – mint a Föld esetében látjuk.

További kritikus pont a napszél, ami a Napból kiáramló nagy energiájú töltött részecskék sokasága, ezek a részecskék együttesen ugyanis elragadják a légkört, amennyiben a gravitáció nem elég erős annak megtartásához. A Föld is hasonlóan járt, elsődleges légkörét a napszél magával tudta ragadni. Másodlagos légköre viszont a bolygón keletkezett, olyan történések nyomán, mint a vulkanizmusból felszabaduló gázok. Az évmilliárdok változásai pedig hozzásegítették ahhoz, hogy a gravitáció és a Föld mágneses tere megvédhesse a napszéltől.

Utolsó pontunkhoz érve, ha már minden adott lenne, akkor is bele ütköznénk egy elég súlyos problémába: az emberi faj számára megfelelő éghajlat is szükséges az életben maradáshoz. Ez egyrészt azért is fontos, hogy ne égjünk el vagy éppen fagyjunk halálra pillanatok alatt, másrészt pedig azért, hogy a megfelelő hőmérséklet által a víz egy része megmaradhasson folyékony halmazállapotban.

Mit tud nekünk jelenleg nyújtani a Mars?

A Mars a számunkra igencsak korlátozott lehetőségeit tekintve is az egyik legvalószínűbb opció, ha bármerre is indulnánk a Földről. Ennek egyik oka, hogy a Naprendszer bolygói közül róla tudunk a legtöbbet, hiszen itt már számtalan mérés történt. Bár sok mindenben hasonlít szeretett bolygónkra, tekintve az évszakokat, kialudt vulkánokat, vagy éppen a jégsapkákat, mégis, a Mars elképesztően messze áll attól, hogy számunkra élhető hellyé váljon.

Visszatérve az élhető feltételek utolsó pontjára, vagyis a megfelelő éghajlatra, a átlaghőmérséklete számunkra igencsak kedvezőtlen. Az üvegházhatás hiányában, a Naptól kétszer olyan távol elhelyezkedve, mint a Föld, az átlaghőmérséklet mínusz 65 Celsius fok körül mozog, a napi hőingás pedig több, mint száz Celsius fok.

Bár a kutatás jelenlegi állása szerint a Mars az egyetlen bolygó, ahol víz található, viszont itt is csak a felszín alatt. Az évmilliárdok alatt ugyanis a víz jó része beszivárgott a kőzetekbe, a maradék pedig a napszél által elszökött a világűrbe. Ezért tehát a Mars jelenlegi állása alapján számunkra teljes mértékben élhetetlen. Miért küzd akkor Elon Musk és a SpaceX a vörös bolygóért olyannyira?

Milyen esélyek vannak a Marson való életre?

A Marson való életre, bár nem sok esély van, mégis felmerül két opció a bolygóra való áttelepedésre való tekintettel. Az egyik ilyen a terraformálás, vagyis a technológia segítségül hívása, hogy a bolygót számunkra lakhatóvá tudjuk tenni. Bár ez az opció nagyon is kecsegtető lenne, jelenleg sem az anyagi sem a technológiai feltételek nem adottak egy ilyen mértékű projekthez. Ehhez ugyanis a bolygó jégtakaróját aszteroidák segítségével kellene szétbombázni, hogy a jégből a légkörbe kerülő szén-dioxid megemelhesse a hőmérsékletet. Ez a projekt viszont legalább százezer évbe telne, így idő fogytán nem éppen ideális.

A másik opció a kolonizálás, vagyis bázisok telepítése a bolygón. Azonban hosszú távon ez is súlyos problémákba ütközne, hiszen ahhoz, hogy a bázisok megfelelő összetételű levegővel legyenek ellátva energia szükséges. Ez azért problémás, mert a Mars a Nap energiájából amúgy is jóval kevesebbet kap, a Marson rendszeres porviharok pedig nem kedveznek a napenergia-termelésnek. A légkör sűrűsége nem megfelelő a szélenergiához, a bolygó hőmérséklete pedig nem megfelelő a geometrikus energiatermeléshez.

Így hát, bármennyire is kecsegtető megoldás lenne, egyszerűen magunk mögött hagyni a Földet, semmiképp nem szabad ebben az ez opcióban gondolkodnunk, hiszen jelenleg gyakorlatilag elérhetetlen távban van ez az elképzelés. Földünk megóvásával , a környezet védelmével viszont tehetünk azért, hogy bolygón egy élhető hely legyen, a következő generáció számára is.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Környezetünk megóvása érdekében vásárolj kézműves tárgyakat

2021. szeptember 25.|

A környezetvédelem egy olyan társadalmi tevékenység, ami egyre több embert érdekel, és lassan mozgalommá alakul. A cél, hogy az ökológiai károkat megelőzzük, mérsékeljük és elhárítsuk. De amikor vásárolni indulunk, és meglátjuk a tévében reklámozott asztalt,

Szúnyogriasztó növények a kertben

2021. szeptember 23.|

A kellemes nyári esték ma már nem a beszélgetésről a közös családi élményekről szólnak, hanem a bosszantó szúnyogcsípésekről. Azonban a zümmögő szomszédok mellett a legyek, a hangyák, a pókok, a bolhák és a csótányok is

Minden, amit a szórt purhabról tudni érdemes

2021. szeptember 21.|

Nagy valószínűséggel már mindenki hallott a poliuretánról, amit sokan csak purhabként emlegetnek. De mi ez az anyag valójában? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell róla.