A drónok mezőgazdasági használatáról

A dróntechnológia alkalmazása egyre elterjedtebb, és nemcsak légi felvételek készítésére használják már őket, hanem például a mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerephez jutnak. A precíziós növénytermesztéshez elengedhetetlen, hogy a legmodernebb technológiai eszközöket vessük be, a drónok pedig ebben a kategóriába tartoznak.

De hogyan is lehet hasznos a mezőgazdaság számára a drón?

Mire használható a drón a mezőgazdaságban?

A drónok használata manapság egyre elterjedtebb, és bár sokan nem is gondolnák, de számos módon lehet őket használni. Egyre több gazdálkodó és kutató cég használ drónkat, mert hatékonyak, olcsón működtethetőek, automatizálhatóak és jól használhatóak kis kultúrákban is talajállapottól függetlenül. A légi felvételek segítségével pontos, valós idejű képet kaphatunk az adott terület állapotáról. Ez egy viszonylag olcsó, egyszerű és gyors módszer, mellyel a növényvédelem is hatékonyabbá válhat.

A földről, hagyományos módszerekkel lényegesen nehézkesebb elvégezni bizonyos kultúrák esetén a valóban hatékony és megbízható állapotfelmérést, melyben nemcsak maga a növény, de akár az időjárási körülmények, és talajállapot is akadályozhat minket.

A permetezés kérdése érdekes, erre ugyanis még nem igazán van lehetőség Magyarországon. Jelenleg kizárólag kísérleti célból elvégzett növényvédelmi kezelések esetén engedélyezett a drónhasználat, és csakis az erre kiadott GEP kísérleti útmutatóban szereplő kísérleti engedéllyel rendelkező parcellákon vethető be ez a lehetőség. Ez azt jelenti, hogy drónnal történő permetezésre még nincs lehetősége a gazdáknak, csak kísérleti céllal lehet ezt megtenni.

Milyen képesítéssel lehet mezőgazdasági drónokat használni? 

Érdekes kérdés, hogy milyen engedélyekre van szükség ahhoz, hogy drónt használhassunk a saját mezőgazdasági területünket, illetve a Növényvédelmi GEP kísérletet végző cégek szakembereinek is milyen végzettséggel kell rendelkezniük, hogy drónnal permetezhessenek. A drónhasználatra is vonatkozik törvényi szabályzás, viszont így, hogy drón törvény, ebben a formában nem létezik.

Az ún. „drón törvény” 2023. február 10-én lépett életbe, melyről részletesen a HelloRoar oldal tavasszal megjelent cikkében is olvashatunk. A szabályozás kitér az engedélyköteles, a nyílt kategóriás és a speciális drónokra is.

A mezőgazdasági drónok esetében érdemes utána járni, hogy melyik kategóriába tartozik az eszközünk, és annak megfelelően érdemes az engedélyeket beszerezni. A drónnal történő mezőgazdasági munkavégzéshez ugyanakkor mindenképp szükséges megfelelő növényvédelmi drónpilóta-képzés megszerzése, melyet számos felnőtt képzőintézetben meg lehet szerezni.

Emellett szükséges, hogy a pilóta nélküli légi járművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosult személynek nyilvántartásban is szerepeljünk. Amennyiben permetezéshez is szeretne, akárcsak kísérleti jelleggel is drónt használni, akkor a megfelelő hatósági engedélyre is szüksége lesz, illetve arra, hogy növényvédelmi szereket is kezelhessen.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, rengeteg vizet megspórolunk

2023. december 28.|

A víz alapvető erőforrás. A legtöbbünknek takarékoskodnia, amikor csak tudunk. Ennek oka, hogy a víz nagyon szűkös erőforrás. Ugyanakkor bizonyos folyamatokhoz és tevékenységekhez ettől függetlenül szükségesnek számít. Nem véletlen, hogy takarékoskodnunk kell a vízzel, amikor