A bolygó megmentése az otthonunknál kezdődik

Nem lehetetlen küldetés otthonról gondoskodni a környezetről, mindössze annyit kell tennünk, hogy a szokásainkat úgy alakítjuk át, hogy újrahasznosítjuk és megvédjük, amit a Föld kínál. Az elmúlt években a zöld mozgalom trenddé vált, és egyre több ember aggódik a környezetért. És nem csoda! Ha mi nem vigyázunk a világunkra, akkor ki fog?

A tél és a hideg időjárás beköszöntével az energiaszámla gyakran jelentős változásokon megy keresztül. Kétségtelen, hogy az energiaellátás és a jó szigetelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a lakásban kellemes hőmérsékletet tartsunk fenn, ugyanakkor elkerüljük a fűtés aránytalan használatából eredő esetleges többletköltségeket.

Mi az ideális hőmérséklet az otthon?

A szakértők szerint az ideális hőmérséklet a lakásban 21 fok. Ez az a hőmérséklet, amely ahhoz szükséges, hogy otthon melegen tartsuk a lakást, anélkül, hogy fáznánk, vagy energiát pazarolnánk.

Tippek az otthon melegen tartáshoz

Szigeteljünk: A falak és az ablakok szigetelése az első lépés a hideg távoltartásában. A hatékony rendszerek és anyagok akár 70%-kal is csökkenthetik a hőveszteséget. A hőszigetelt ablakok, a poliuretán vagy az extrudált polisztirol megoldások többek között nagyszerű szövetségesek az energiatakarékosság és az energiaszámlák csökkentése terén.

Az otthoni energetikai rendszerek és berendezések ellenőrzése és karbantartása: Ha rendszeresen ellenőrizzük a fűtési rendszerünk állapotát, beleértve a kazánokat, csöveket, radiátorokat, termosztátokat, elkerülhetjük az esetleges meghibásodásokat vagy szivárgásokat, amelyek energiapazarláshoz vezethetnek.

Használjuk ki a napfényt: Bár nyilvánvalónak tűnhet, érdemes megjegyezni. Próbáljuk meg a lehető legtöbb napfényt kihasználni. Bár igaz, hogy télen kevés a napsütés, mégis meg kell próbálnunk a legtöbbet kihozni belőle. Amennyire lehetséges, célszerű a függönyöket és a redőnyöket nappal nyitva hagyni, hogy a napfény bejusson, sötétedéskor pedig zárni mindent.

Használjunk hatékony és tiszta energiákat: Az igazság az, hogy az olyan energiaforrások, mint a szén, a dízel vagy a villamos energia nem elég hatékonyak, különösen a fűtés területén. Az olyan energiaforrások, mint a földgáz, a propán, a biopropán vagy az alternatív energiák használata nemcsak gazdaságosabb, hanem segít csökkenteni a fogyasztás környezeti hatását is. Ebben az értelemben a gáz nemcsak tiszta és biztonságos energia, hanem hatékonysága is kiemelkedő. A gázkazán hatékonysága több mint 100%-os, és akár 30%-os energiamegtakarítást is eredményezhet egy hagyományos kazánhoz képest. A jó szolgáltató kiválasztása szintén fontos lépés ahhoz, hogy a hideg hónapokban az energiaszámla ne emelkedjen az egekbe.

Hatékony radiátorok: Használjunk hatékony radiátorokat és készülékeket, amelyek kevesebb energiát használnak ugyanannyi hő előállításához. Mielőtt radiátorokat vásárolunk, nézzük meg az energiacímkét, és válasszuk a leghatékonyabbat.

Ne takarjuk le a radiátorokat: Kerüljük a bútorok elhelyezését a radiátorok előtt, mivel ez elállja a hő útját. Ugyanígy ne használjuk ezeket a készülékeket ruhák felakasztására. Ha a radiátorokból érkező meleg levegőt zárjuk, az energiafogyasztás magasabb lesz, következésképpen a havi számla összege is nőni fog.

Télen ne állítsuk túl magasra a fűtést, nyáron pedig túl alacsonyra a légkondicionálót. Az energiafelhasználásnak észszerűnek kell lennie, amiért bolygó és a pénztárcánk is hálás lesz!

Hogyan segítenek a redőnyök?

A redőnyök nemcsak a zajtól vagy az esőtől védik meg az otthonokat, hanem a hideg elleni küzdelem természetes elemei. A megfelelő anyag kiválasztásával a redőnyök mind a hő-, mind az akusztikai szigetelés funkcióját betöltik majd.

Elsőre nem tűnhet fontosnak, azonban ez a megfelelő választás a hideg elleni küzdelemhez, különösen akkor, ha a beépítéshez más elem is társul, például ablakok. Ezenkívül biztonságban leszünk a zajszennyezéstől, az arra hajlamos területeken is.

Energiatakarékosság

A redőnyök energiát takarítanak meg, ami hozzájárul a zöld mozgalomhoz. Általánosságban elmondható, hogy télen nagy hangsúlyt fektetünk a hideg elleni küzdelem különböző gyakorlataira, például a fűtésre, az otthon melegen tartásra és természetesen a takarók használatára.

Ezek közül néhány, mint például a fűtés, energiaköltséggel jár, attól függően, hogy milyen fokozatokra van beállítva. Egy megfelelően felszerelt redőnnyel pontosan azért leszünk képesek energiát megtakarítani, mert hőszigetelő képessége megvédi minket a hidegtől.

Az sem utolsó szempont, hogy garantálja a magánéletet, amit a szomszédok nélkül élvezhetünk majd. Télen sokkal több időt töltünk otthon, mint nyáron. Ezért nagyobb jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a magánéletünkben és a személyes terünkben jól érezzük magunkat. Ha pedig minden este gondosan lezárjuk az ablakunkat, akkor egy külső falat állít, amin a betörők is nehezebben fognak átjönni.

Ahogy láttuk, rengeteg aprónak tűnő dolgot tehetünk a Föld érdekében, beleértve a fűtés és a redőnyök megfelelő használatát.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres