Az otthoni medence használatának ökológiai lábnyom csökkentése

Nyáron fennáll a veszélye annak, hogy a légkondicionáló vagy a ventilátor használata miatt megnövekszik az ökológiai lábnyomunk. Mivel többet vagyunk otthon, az összes elektronikus készülék (TV, töltők, hajszárító, mosogatógép, sütő, szárítógép…) áramfogyasztása is megnő.

Ha a háztartásunk energiaellátása megújuló energiaforrásokból származik, ez a kockázat teljesen megszűnik. Ha viszont nem fogyasztunk tudatosan energiát, és nem törekszünk az energiahatékonyságra, akkor a hónap végén csillagászati összegekre fog nőni a villanyszámlánk.

Van azonban egy másik fontos tényező, ami szintén az ökológia lábnyomunkhoz kapcsolódik, de egy egészen eltérő irányból közelíti meg a témát, ez pedig a saját medence használata. A premiummedence.hu medence építés szolgáltatás megrendelése után érdemes tehát az alábbi tényezőkre oda figyelni.

A nyári vízpazarlás

Az év legmelegebb évszakának beköszöntével a vízkészletek felhasználása megnő a turizmus, a parkok, kertek vagy növények öntözése, és mindenekelőtt az úszómedencék miatt. Az évente elvégzett tanulmányok szerint a városi vízfogyasztás a nyári szezonban mintegy 30-40%-kal nő. Ezt a tendenciát kordában kell tartanunk, ha túl akarjuk élni az éghajlatváltozás egyes hatásait, például az aszályokat és a vízhiányt, és ha meg akarunk birkózni a városi vízigény 2050-re prognosztizált 55%-os növekedésével.

Idén, amikor az éghajlatváltozás miatt hőhullámok veszélye fenyeget bennünket, az úszómedencék lesznek a legjobb fegyverek a folyamatos kánikula ellen. A jelenlegi éghajlati helyzet miatt – a vízhiány és a mezőgazdasági ágazatban tapasztalható állandó szárazság miatt – sok környezetvédő úgy véli, hogy az úszómedencék felesleges luxusnak számítanak, amelyet bolygónk nem engedhet meg magának. Még akkor is, ha a társadalom nagy része továbbra is használja őket, a legfontosabb, hogy fenntartásuk a lehető legkisebb környezeti hatással járjon.

A Pressing Piscinas összegyűjtött olyan intézkedéseket és ajánlásokat, amelyek segítségével jelentősen csökkenthető az úszómedence által termelt víz- és energiafogyasztás, és a medence környezetbarátabbá válik.

Hogyan lehet fenntarthatóbbá tenni egy medencét?

  1. Vízszivárgások keresése

Az első lépés annak ellenőrzése, hogy a medencében van-e vízszivárgás. Néha a rossz minőségű szigetelés használata vagy a talajviszonyok változása miatt kisebb vízszivárgások keletkezhetnek, amelyek az év végén több ezer liter víz elpazarlását eredményezhetik.

  1. Medencefedő használata

Bár úgy tűnhet, hogy a fedő csak egy eszköz, amely megakadályozza, hogy a kívülről érkező szennyeződések bejussanak a medencébe, az egyik fő funkciója a vízpárolgásból eredő veszteségek csökkentése. Ezenkívül a termikus fedésnek köszönhetően a fűtési energia akár 20%-át is meg lehet takarítani, és a medence feltöltésére használt vizet hosszabb ideig lehet használni.

  1. Világítsunk LED fényekkel

Ha a medence világítási rendszerét LED izzókra cseréljük, akkor több mint 70%-os energiafogyasztás-megtakarítást teszünk lehetővé. Ráadásul ez egy olcsó befektetésnek számít, tehát bármikor megtehetjük.

  1. A berendezés rendszeres karbantartása

A medence megelőző, szakszerű és rendszeres karbantartása elengedhetetlen az ökológiai lábnyom csökkentéséhez. Az elemzés és karbantartás segíthet abban, hogy minimalizáljuk a medencénk fenntartásához szükséges energiafogyasztást és vízfelhasználást, ami közvetve hozzájárul a fogyasztáshoz.

  1. Fertőtlenítsük a medence vizét természetes megoldásokkal

A legtöbb medence klórt használ fertőtlenítésre. Ez a kémiai vegyület azonban rendkívül káros a vízben és a talajban élő szervezetekre. Minden évben a nyári szezon végeztével családok vagy szabadidőközpontok százai engedik a csatornahálózatba a medence vizét. A klór órákon belül eljut a világ tengereibe és óceánjaiba, veszélyeztetve az ott élő tengeri növény- és állatvilágot, és közvetve az óceánok egészségét, amelyek a bolygó egyik legnagyobb szén-dioxid elnyelői.

Ezért fontos, hogy a klór fertőtlenítéséről olyan fenntarthatóbb megoldásokra térjünk át, mint a sóbontó készülékek, a hidrolízis és az ultraibolya fertőtlenítés. Ezekkel a rendszerekkel egészségesebb vizet lehet elérni, és a pótvíz akár 50%-át is meg lehet takarítani.

Egy másik módja a klór és bármely fertőtlenítő rendszer használatának csökkentésére az, ha a medence előtt napelemes zuhanyzók vagy hőszivattyúk vannak. Ha a vízbe merülés előtt használjuk őket, jelentősen csökkentjük a medencébe kerülő szennyeződés mennyiségét.

  1. A technológia használata a környezeti hatások csökkentése érdekében

Az otthoni automatizálási vezérlőrendszerek segítségével a mobiltelefonról is ellenőrizhetjük a medence állapotát, és elkerülhetjük a vizet károsító helyzeteket. A vízfelújításhoz az új technológiák ma már lehetővé teszik a változó fordulatszámú szivattyúk használatát, amelyek több mint 50%-os elektromos energia megtakarítást eredményeznek. Még a tisztítás tekintetében is évek óta kaphatók automata medencetisztítók, amelyek – bár szeszélyesnek tűnhetnek – a víz több mint 20%-át megtakarítják.

Ha ezeket a lépések minden évben betartjuk, akkor sikeresen csökkenteni tudjuk az ökológiai lábnyomunkat.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Ha fogmosás közben elzárjuk a csapot, rengeteg vizet megspórolunk

2023. december 28.|

A víz alapvető erőforrás. A legtöbbünknek takarékoskodnia, amikor csak tudunk. Ennek oka, hogy a víz nagyon szűkös erőforrás. Ugyanakkor bizonyos folyamatokhoz és tevékenységekhez ettől függetlenül szükségesnek számít. Nem véletlen, hogy takarékoskodnunk kell a vízzel, amikor