Az öko fenntartó házak lehetőségei

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A zöld otthonok olyan házak vagy lakások, amelyek célja a környezeti hatások csökkentése, hozzájárulnak a víz- és villamosenergia-megtakarításhoz, és környezetbarát anyagokból épülnek. Az egyik követelmény ahhoz, hogy egy ingatlan ökofenntarthatónak minősüljön, a megfelelő anyagok ésszerű használata, a szabályozott légkondicionálás és a természetes megvilágítás. Egy másik cél az épületek környezetre gyakorolt hatásának minimalizálása és a közszolgáltatások hálózatának optimalizálása.

Ha környezetbarát házat vagy lakást vásárolunk, akkor jobban motiváltak leszünk arra, hogy más, a környezetet támogató döntéseket is hozzunk. Emellett a jövő olyan projektek felé mutat, amelyek a városi és vidéki természetet egyaránt gondozzák. A zöld ház vásárlása nagyon jövedelmező befektetés lehet, ha családunk jövőjére gondolunk.

A zöldházak kulcsai

Az otthon és a szokások fenntarthatóvá tételéhez a következő célokat kell kitűzni: minimalizálni az energiafogyasztást, minél kevesebb hulladékot termelni, felelősen és hatékonyan felhasználni a természeti erőforrásokat, különösen a vizet.

Első lépés a fűtés és a légkondicionálás csökkentése

A homlokzatokon keresztül megakadályozzuk a hő és a hideg bejutását. Ehhez javítani kell a hőszigetelésünket, ami a légkondicionáló fogyasztását 30-40%-kal csökkentheti, és emellett a külső zajoktól is szigetel. Először is, ha az ablakok régiek és egyrétegűek, cseréljük ki őket dupla- vagy inkább triplaüvegezésűre. A második lépés a homlokzat falainak hőszigetelése.

Válasszunk A+ energiacímkével ellátott készülékeket

Ha úgy döntünk, hogy felújítjuk a készülékeinket, különösen a légkondicionálókat és a fűtőberendezéseket, válasszuk a leginkább energiatakarékos készülékeket. A vásárlásban segít ellenőrizni az energiacímkéket: az A, A+ és A++ osztályok a leghatékonyabbak, a B, C, D, E, F és G betűk sorban egyre kevésbé hatékonyak.

Világítás

Használjunk LED izzókat, ezek 30%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, és sokkal hosszabb az élettartamuk. Húzzuk ki a konnektorból a készenléti állapotban hagyott elektromos készülékeket, például a tévéket és routereket. Váltsunk át egy kapcsolóval ellátott konnektorra, hogy ha nincs szükség rájuk, lekapcsolhassuk őket anélkül, hogy ki kellene húzni a hálózatból.

Használjuk ki a megújuló energiák előnyeit

Léteznek olyan technológiák, amelyek a napsugárzásból – fotovoltaikus panelek – és a szélenergiából – mini szélgenerátorok – állítanak elő villamos energiát, de megemlíthetjük az egyre felkapottabb hőszivattyúkat is. Ez segít csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátásán, és megtakarítást eredményez a villanyszámlán.

Víztakarékos elemek

Szereljünk a csapokra olyan levegőztetőket, amelyek korlátozzák a vízsugarat, és így akár 50 százaléknyi vizet is spórolhatunk. Használjunk egykaros csapokat, ahol a középső pozíció a hidegvíz-kivezetés. A kettős öblítésű WC-k a fogyasztás a különböző igényekhez igazítják, elkerülve a felesleges pazarlást. Vannak olyan rendszerek is, amelyek a zuhanyzóból és a mosdókagylóból származó vizet újrahasznosítják a WC-ben. Ha nagy kertünk vagy teraszunk van, gyűjtsük össze az esővizet, és használjuk fel a kert öntözésére.

Napkollektorok telepítése

Ez egy fogadás a jövőre. A kezdeti befektetés után nulla költséggel melegvízzel és fűtéssel rendelkezhetünk egy kimeríthetetlen és tiszta forrásból, gyakorlatilag karbantartási költségek nélkül.

A hulladék kezelése

Az újrahasznosítás az egyik leghatékonyabb módja a környezetvédelemnek. Az otthonunkban keletkező hulladéknak óriási környezeti hatása van: a hulladéklerakók megtelnek, nagy mennyiségű energiát emészt fel a megsemmisítésük, és a tengerek megtelnek szeméttel. Válogassuk szét a háztartási hulladékot, és dobjuk a kukába, hogy újrahasznosításra és megfelelő kezelésre kerülhessen.

Válasszuk inkább a környezetbarát termékeket

Ez egy módja annak, hogy biztosítsuk a természeti erőforrások ellenőrzését és azt, hogy ne kerüljön káros anyag a környezetbe. A bútorokban és falburkolatokban használt faanyagokra vannak olyan címkék, amelyek garantálják, hogy a faanyagok fenntartható gazdaságokból származnak, és hogy használatukkal hozzájárulnak az erdők megőrzéséhez. Kerüljük a mérgező vagy környezetkárosító anyagokat tartalmazó termékek, például tisztítószerek, rovarirtószerek használatát, és ellenőrizzük, hogy van-e rajtuk olyan címke, amely szerint biológiailag lebomlóak.

A mai világban egyre nagyobb fontossággal bír a fenntartható életmód. Mindegy, hogy panelban, téglaházban vagy modern készházban élünk, a fent megemlített lépések biztosan a javunkat fogják szolgálni. Minél hamarabb elkezdjük megtenni a szükséges lépéseket, annál könnyebb lesz később. Ráadásul nemcsak a pénztárcánk, hanem a környezetünk is hálás lesz az erőfeszítésekért.

Megosztás

Az alábbi írások is érdekesek lehetnek számodra

Fenntartható fürdő és szauna – létezik?

2022. október 1.|

A fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés két olyan kifejezés, amelyet egyre gyakrabban használnak, és egyre több területhez kapcsolnak. Ez a tény talán kissé bonyolulttá teszi, hogy mindig tudjuk, mire utalunk, amikor használjuk őket, főleg, ha

Az öko fenntartó házak lehetőségei

2022. augusztus 25.|

Az elmúlt évtizedekben világszerte egyre több szó esett az emberek által okozott környezeti hatásokról. Ennek eredményeképpen olyan programok jöttek létre, amelyek a környezetbarát technológiákat és szabályozásokat támogatják. Erre példa a “zöld házak” építése.

A maszk jövője az újrahasznosítás fényében

2022. július 21.|

Most már két éve szenvedünk a járvány miatt, ami rengeteg változást hozott az életünkbe. Megszoktuk, hogy tartani kell a megfelelő távolságot, hogy néha fel kell tennünk a maszkot, és hogy még mindig fontos a rendszeres